Érgondnok ajándékkártya! Miért is ne ajándékozna egészséget? Hozzátartozóját lepje meg Érgondnok ajándékkártyával!

Dohányzás leszokás támogatás

Leszokás - a dohányzás káros hatásai nagyobbak, mint korábban gondolták.

A dohányzás akár húszféle megbetegedés kialakulásában, megbetegedések okozta halálozásban játszik vezető szerepet. A szív- és érbetegségek 25-30%-a krónikus hörgőgyulladás és tüdőtágulat okozta halálozások 75%-a a tüdőrákos halálozások 90%-a közvetlenül a dohányzásnak tulajdonítható. Egyetlen megoldás a leszokás!

A 35-69 éves korosztályokban a halálozási arány a dohányosok körében háromszor magasabb, mint a nemdohányzók között. A dohányzás okozta halálozások fele a középkorúak, 35-64 éves korúak körét érinti. A rendszeresen dohányzók, cigarettázók fele a dohányzás által előidézett betegségben hal meg és a rendszeres cigarettázás 7-9 évvel rövidíti meg a dohányosok átlagos élettartamát a nemdohányzókéhoz képest. Csak a leszokás segíthet! Hazánk az élvonalba tartozik a dohányzásban, leszokás esetében nem. Az egy főre eső cigarettafogyasztás a kelet-közép-európai országok között is nálunk a legmagasabb, évi 30 milliárd szál, az egy főre jutó évi cigaretta-fogyasztás a csecsemőket is beleszámítva 300 szál. Kerüljünk az élvonalba leszokás terén is!

Dohányzás leszokás-támogatás

Az orvosi szakellátás feladata az egyénre szabott, bizonyítékokon alapuló programszerű leszokás-támogatás. Igazoltan leghatékonyabb az intenzív egyéni vagy csoportos tanácsadás, gyógyszer mentes és gyógyszeres támogatás kombinációjával. A tanácsadás során minden esetben fel kell ajánlani személyre szabott gyógyszeres leszokás támogató terápia lehetőségét, mert ez növeli a tartós leszokás esélyét. A hatékonyság egyenes arányban áll a tanácsadási alkalmak számával is. Emiatt a gyógyszeres leszokás terápiát több (4-9) intenzív tanácsadással kell kiegészíteni.

A hatékonyságot tovább növeli, ha további szakma képviselője leszokás kiegészítő kezelést nyújt (orvos, dietetikus, pszichológus, ill. szükség esetén pszichiáter).

 

Első lépésben tisztázandó:

 1. a dohányzási helyzet, a kórelőzmény és a nikotinfüggőség mértéke
 2. a leszokás késztetés (motiváltság)
 3. társbetegségek
 4. gátló pszichés tényezők, esetlegesen pszichiátriai betegségek (pl. depresszió) fennállása

 

A leszokás tanácsadás során a viselkedésterápia, magatartásorvoslás (8-12 hét) elemei:

 1. probléma-megoldási készségek fejlesztése
  - a kihívást jelentő helyzetek tisztázása
  - a dohányzásra késztetéssel való megküzdés képességének fejlesztése
  -a stressz-kezelés fejlesztése-a visszaesés megelőzése
 2. társas leszokás támogatás nyújtása

A gyógyszeres leszokás terápia elsődleges célja a dohányzás elhagyását követő nikotinmegvonási tünetek kivédése. Azoknál, akiknél a függőség nagy vagy közepes, gyógyszeres terápia nélkül megvonási tünetek nagy biztonsággal fellépnek. Ezekben az esetekben sem elég az akaraterőre és a viselkedésterápia gyógyszer mentes elemeire támaszkodni.

A gyógyszeres leszokás terápiának két típusa ismert.

1. Nikotinpótló kezelés:

 • tapasz
 • rágógumi
 • tabletta

Általában 8-12 hétig alkalmazandók. Lényegük, hogy fokozatosan csökkenő adagban juttatunk a szervezetbe nikotint. Ezek a készítmények patikában vény nélkül beszerezhetők. A nikotinpótló kezelés kombinálható antidepresszáns szerként alkalmazott bupropionnal (Welbutrin, Prolev SR, Elontril), egyben hatékonyan csökkenthető a nikotin utáni sóvárgás, a rágyújtásra késztetés is. A bupropion vényköteles gyógyszer.

 

2. Nikotinmentes készítmény:

Vareniklin (Champix) Csökkenti a megvonási tüneteket. Bekötődik az agy nikotin-receptoraira, meggátolja, hogy a cigaretta elszívása után a nikotinnak a központi idegrendszerre jutalmazó hatása legyen. A dohányos nem érzi a cigaretta "előnyös" hatását.  Pillanatnyilag ez a legeredményesebb elhagyást támogató gyógyszeres terápia. A vareniklin vényköteles gyógyszer.

Szükség lehet a dohányzással vagy a leszokással esetenként együtt járó állapotok, pl. a depresszió, szorongás kezelése is.

Kulcsfontosságú, hogy a támogató személy NE dohányozzon.

Leszokott dohányosnak tekintendő, aki 12 hónap elteltével sem gyújt rá.

 

Érgondnok | Sopron, belgyógyászat