Érgondnok ajándékkártya! Miért is ne ajándékozna egészséget? Hozzátartozóját lepje meg Érgondnok ajándékkártyával!

Gyermekdiabetológia

A gyermekdiabetológia a gyermekkorban kezdődő cukorbetegséggel (diabetes mellitus)  foglalkozó szakterület. A gyermekkori cukorbetegség (diabetes mellitus) a gyermekszervezet cukoranyagcseréjének krónikus megbetegedése. A gyermekkori cukorbetegség (diabetes mellitus) oka az esetek elsöprő többségében a sejtek cukorfelhasználásához nélkülözhetetlen inzulin teljes vagy csaknem teljes hiánya. Az inzulint a hasnyálmirigy speciális sejtjei, sejtcsoportjai termelik. A gyomor mögött elhelyezkedő  hasnyálmirigy béta-sejtjeinek károsodását legtöbbször autoimmun (önmaga ellen fellépő) gyulladás okozza. A cukorbeteg (diabeteses) gyermekekben az átlagosnál, nem véletlenül, gyakrabban fordulnak elő egyéb autoimmun kórképek, így rendszeres szűrővizsgálat indokolt pajzsmirigybetegség, lisztérzékenység (cöliákia, coeliacia) korai, még panaszmentes állapotban történő felismerésére.

 

A gyermekkori inzulinhiányos diabetes tünetei

Általánosságban is fontos figyelni a gyermekkori inzulinhiányos diabetes (1-es típusú diabetes) megjelenése előtti hetekben észlelhető jellemző tüneteket. Ezek a bő vizeletürítés (poliúria, polyuria), fokozott szomjazás, folyadékfelvétel (polidipszia, polydipsia) fokozott táplálékfelvétel (polifágia, polyphagia) és emellett is stagnáló testsúly, vagy egyenesen fogyás, fáradtság, személyiségváltozás, figyelemzavar, hasi panaszok, éjszaki bevizelés, látászavar, elhúzódó sebgyógyulás. A fenti panaszok bármelyikével, gyermekkorban, halaszthatatlanul orvoshoz kell fordulni. Gyermekkorban az esetek kisebb, de sajnos egyre gyakoribb részében, főleg jelentős elhízáshoz társulva, a szervezet sejtjeinek inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinreziztencia) a kiváltó ok, még megtartott inzulintermelés mellett.

Így tehát gyermekkorban is kialakulhat a klasszikus inzulinhiányos cukorbetegségen (1-es típusú diabetes mellitus) túl a néhány évtizede még csak felnőttkorban jellemző, elsősorban elhízáshoz társuló 2-es típusú diebetes mellitus.
A két kórkép az életkori sajátosságokból adódó variációk szerint akár egyidejűleg is fennállhat.

 

Vércukormérés

Az elmúlt évtizedekben a cukorbetegség (diabetes mellitus) gyakorisága ugrásszerű növekedést mutat gyermekkorban. Külön szakmává vált a gyermekgyógyászaton belül, a gyermekdiabetológia. A betegek száma, kiváltképp a 6-8 év alatti korosztály körében, nőtt. Nem ritka a csecsemő-kisdedkori betegségkezdet sem. Ennek okát tisztázandó széleskörű kutatási programok folynak világszerte. Nagy szerencse, hogy a XXI. század technológiai és informatikai fejlődése a gyermekdiabetológiai ellátás szolgálatába állítható.
A cukorbeteg gyermek anyagcsere rendezésének sarkalatos kérdése a vércukormérés, vércukor önellenőrzés. Egyre kevésbé fájdalmas, rendkívül pontos, egyszerű és gyors önellenőrzési eszközök, módszerek használhatók már. A vércukorértékek sorozatának internet alapú naplózása széles körben elérhető. Gondozás során a gyermek és szülei nem csak az adatfelvitelt sajátíthatják el, de az adatokból nyert információkkal lépésről-lépésre bővíthetik ismereteiket, tovább javítva ezzel a kezelés eredményességét. Mindez a korábbiaknál is jobb alapot ad az interaktív beteg-szülő-orvos kapcsolat eredményes működtetésére.

 

Inzulin adagolás, inzulin pótlás

A másik fontos fejlődési irány a gyermekkori cukorbetegségben az inzulin (insulin) beadó eszközök fejlődése. Az inzulinadagoló tollak (PEN-ek)egyszeri szurással1- 0,5E-es nagyságrendű adagolási pontosságot tesznek már  lehetővé. Az inzulinadagoló pumpák (inzulinpumpa)a bőr alá juttatott, testhőre lágyuló szereléken (kanül) keresztül folyamatos szöveti inzulin-utánpótlást biztosít, mintegy, szinte észrevétlen bőr alatti infúzió. Ezek a technikai eszközök cukorbetegségben egyre jobb lehetőséget biztosítanak a  cukorbeteg gyermek kezeléséhez, a beteg életvitelének ésszerűen rugalmassá alakításához. Fontos technikai lehetőség a több napos, folyamatos szöveti cukormérés (szöveti glükóz szenzor /GMS), mely szakrendelésünkön is rendelkezésre áll, természetesen nem csak inzulinpumpát használó betegeinknek. A szenzor használat egyrészt a mindennapi eseményeket teszteli, másrészt provokációs tesztekkel (pl. szénhidrátmentes nap) pontosabb beállítást tesz lehetővé. A gondozás kényelméhez hozzájárul a helyben, azonnal elvégezhető, az utolsó mintegy három hónap vércukorátlagát jelző HgBA1c meghatározás is.

 

Gyermekdiabetológiai szakrendelés

A gyermekkori cukorbetegséget (diabetes) megelőző állapotok és anyagcsere eltérések felismerése és kezelése is kiemelt feladat. Ez különösen a 2-es típusú cukorbetegség szempontjából kulcsfontosságú. Itt aktívan gátolhatjuk vagy késleltethetjük a betegség kialakulását. Az általános gyermekgyógyászati rizikófelmérés kapcsán látótérbe kerül a családban előforduló vagy akár halmozódó betegségek sora. Ezek ismeretében, sok esetben, személyre szabott megelőzési (prevenciós) lépések tervezhetők. Ahol 1-es típusú cukorbeteg szülő, testvér, rokon van, ott figyelni kell a diabetes megjelenésének lehetőségére, mert a távolabbi kilátásokat nagyban lehet javítja, ha a cukorbetegség (diabetes mellitus) nem a teljes kisiklás állapotában kerül felismerésre. A 2-es típusú diabetes megjelenése még szorosabban függ a családi, genetikai adottságoktól, mégis nagyobb a  lehetőségünk (a betegség oki háttere miatt) a megelőzésre, a betegség elkerülésére, vagy kialakulásának akár több évtizedes késleltetésére. A cukorbetegséget megelőző időszakban már a szénhidrát anyagcserezavarok több típusát diagnosztizálhatjuk és hatékonyan kezeljük. Ezek az emelkedett éhomi vércukorszint (IFG), csökkent glükóztolerancia (IGT), inzulinrezisztencia (insulinresistentia), férfi hormon (androgén) túlsúllyal járó állapotok vagy lányoknál a policisztás ovárium szindróma (polycystás ovarium syndroma, PCOS).

 

Diagnózis, kezelés, konzultáció

A gyermekkori, 1-es típusú cukorbetegség (diabetes mellitus) diagnózisának kimondása a kórházi ágynál történjen. Itt történjen alapbeállítás, de a cukorbeteget azután lehetőleg már csak a valós élethelyzete, életvitele mellett járóbetegként szakrendelésen lássuk el. Ehhez elengedhetetlen a gyermek és a szülők rendszeres, hatékony képzése, hogy egyre jobb önmenedzselési képességre tehessenek szert. Gyermekdiabetológiai rendelésen 1-es típusú, abszolút inzulinhiányos cukorbetegség esetén a már diagnosztizált, otthoni önkezelésbe engedett betegeket fogadunk. A gyermek diabetológiai vizit, konzultáció is csak akkor termékeny, ha azt kellő felkészülés előzi meg mind az orvos, mind a beteg és családtagjai részéről. Az általános, részletes gyermekgyógyászati fizikális vizsgálaton túl megtörténik az inzulinbeadási helyek ellenőrzése, a választott módon (papír vagy internetalapon) dokumentált önellenőrzési adatok megbeszélése, a vezetett mennyiségi és minőségi mutatókkal ellátott táplálási napló, a vércukorértékek és inzulinadagok összevetése, tanulságok közös levonása, a terápia folyamatos finomhangolása. Nagy hangsúlyt fektetünk a cukorbetegség (diabetes mellitus) rövid és hosszú távú  szövődményének megelőzésére, az idők folyamán esetlegesen társuló betegségek korai felismerésére.

 

Gyermekdiabetológia | bejelentkezés

 

Érgondnok | Soproni gyermekdiabetológiai szakrendelő