Érgondnok ajándékkártya! Miért is ne ajándékozna egészséget? Hozzátartozóját lepje meg Érgondnok ajándékkártyával!

Hematológia vérképzés nyirokszervek

Hematológia a vérképzés, a nyirokszervek betegségeivel foglalkozik

A hematológia a vérképző- és a nyirokszervek betegségeivel, a hematológia egyik ága, a hemosztazeológia, a véralvadás zavaraival foglalkozik. A hematológiai betegségek kivizsgálásához a fizikális vizsgálat mellett szükség van laborvizsgálatokra, melyek skálája a mindennapos rutin vérvizsgálatokon kívül magába foglalja a legkorszerűbb és igen speciális laboratóriumi eljárásokat is. Egyes hematológiai betegségek esetén szükség van a csontvelő vagy nyirokcsomó citológiai, szövettani elemzésére is. A mintavételek többségükben járóbetegként, rutinszerűen megoldhatók. A pontos diagnózishoz szükséges egyéb vizsgálat is, mint pl. gasztroenterológiai vizsgálatok, ultrahang, CT, vagy MRI.

 

Sokszor rutin vérvétel során derül fény valamilyen vérképeltérésre

Közismert a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék fontossága. Mennyiségi és minőségi változásuk zavarokat okozhat a szervezet működésében.

A vérkép eltérésein kívül a nyirokcsomók, a lép megnagyobbodása, rendellenessége is utalhat hematológiai betegségre. A vérkép eltérései a nyirokszervek és a csontvelő károsodásán felül, más betegség tünetei is lehetnek. Ilyen a legtöbb vérszegénység, de lehet valamilyen fertőzés, úgynevezett autoimmun kórkép vagy kezelést sem igénylő, ártatlan jelenség is a háttérben. Néhány ismert betegség, melyek a hematológia tárgykörébe tartoznak; vérszegénységek, leukémiák, limfómák, a vér alvadékonyságának zavarai (fokozott alvadékonyság, thrombosis hajlam, vagy éppen a vérzékenység).

 

Érgondnok | Soproni belgyógyászati szakrendelő