Érgondnok ajándékkártya! Miért is ne ajándékozna egészséget? Hozzátartozóját lepje meg Érgondnok ajándékkártyával!

LDL, HDL koleszterin

HDL, LDL koleszterin, jó és rossz koleszterin

  • Koleszterin általában chol, kol rövidítés a laborpapíron. Ez a vérben mérhető teljes, valóban összes koleszterin értéke.
  • HDL koleszterin. Érvédő, koleszterinrész. Értéke minél nagyobb, annál jobb. A sok HDL koleszterin képes az érfalból a lerakódott koleszterint kiszívni.
  • Triglicerid, Tg rövidítéssel. Ez a koleszterinen kívüli legfőbb vérzsír-összetevő. Értéke erősen változik az étkezéssel, emiatt szükséges éhgyomorral mennünk a vérvételre. Főleg cukorbetegségben, alkoholfogyasztásnál és elhízás esetén emelkedik meg. Érelmeszesedést okozhat, és agresszívvé alakítja a koleszterint.
  • LDL koleszterin. Rossz, érelmeszesedést okozó koleszterinrész. Ossza el a trigliceridértéket 2,2-vel!

 

A kapott értékhez adja hosszá a HDL koleszterin értékét! Ezt a számot az összes koleszterinből kivonva megkapta a rossz, az LDL koleszterin szintjét. A számításhoz a trigliceridnek 4,5 alattinak kell lennie! Hogy magas-e, attól függ, hogy Ön érbeteg-e, mekkora Önnél az érbetegség rizikója. Minél betegebbek ereink, nagyobb a rizikónk arra, hogy az összes érkárosító tényezőt (rendszeres dohányzás, elhízás, magas vérnyomás, cukoreltérések, örökletes hajlamunk) figyelembe véve érbetegek legyünk, annál alacsonyabbra érdemes csökkentenünk elsősorban a rossz LDL koleszterin értékét, hogy megállítsuk a koleszterin érfalba rakódását, hogy megállítsuk az érelmeszesedést! Tisztázza, mekkora az Ön érbetegség rizikója! Ehhez a rizikószinthez tartozik egy maximálisan elfogadható koleszterin, elsősorban egy maximálisan eltűrhető LDL, rossz koleszterinérték.

Az ellenőrizendő, hogy megszokott életmódjával és gyógyszerelésével alatta van-e ennek a szintnek. Időről időre szükséges kontrollálni. Ehhez a koleszterinszintjén felül a saját érrendszeri rizikóhelyzetét is ismernie kell. Ha koleszterinértéke a kívánt tartomány feletti, de csak mintegy 10, maximum 15%-kal haladja azt meg, étrendi módosítással, koleszterinszegény étrend folyamatos tartásával elérhető a kívánt érték. Amennyiben még messzebb van, érdemes az étrendi módosítás mellett hatékony, biztonságos orvosi javaslat szerinti gyógyszeres támogatást alkalmaznia. Fontos a rendszeres laboratóriumi orvosi ellenőrzés.

 

Érgondnok | Soproni lipidológiai szakrendelő