Érgondnok ajándékkártya! Miért is ne ajándékozna egészséget? Hozzátartozóját lepje meg Érgondnok ajándékkártyával!

Szembetegség, árpa, övsömör, retinopátia, retinitisz

Fájdalmas szembetegség, glaukóma, retinopátia, szürke hályog, árpa, retinitisz

Glaukóma (zöld hályog), diabetikus retinopátia (cukorbetegségből adódó retinakárosodás), sárgafolt-elváltozás, szürke hályog, árpa. Néhány, a leggyakoribb szembetegségek közül.

 

Keratokonus

Tünete a fokozatos látáscsökkenés az egyik szemen, rövidlátás és a szaruhártya fokozódó görbületi eltérése miatt. Keratokonus a szaruhártyát támadja meg, fokozatosan deformálja, kúpszerűvé teszi. Főleg fiatalabb korban jellemző, többnyire mindkét szemet érinti. Nagyfokú látásromlást idéz elő, folyamatos kontaktlencse, szemüvegcserére szorul.

 

Jégárpa

A jégárpa a szemhéjban lévő hosszú, vékony faggyúmirigyek egyikének megnagyobbodásának szembetegsége, szemhéjperemi kimenetének elzáródása okoz. Jégárpa a hosszú ideje fennálló gyulladás, amely a kivezető csatorna elzáródásával jár. Az elzáródás mögött a váladék felhalmozódik, képtelen kiürülni. Először a sima árpára hasonlít, duzzadt szemhéj, fájdalom és irritáció. A tünetek azonban néhány napon belül eltűnnek, kerek és fájdalommentes duzzanatot hagyva a szemhéjon, amely egyre nő. A legtöbb jégárpa néhány hónapon belül kezelés nélkül eltűnik, ha mégsem, az orvos felnyithatja.

 

Exoftalmusz

E szembetegség az egyik vagy mindkét szemgolyó rendellenes kidülledését okozza. Többféle betegség következménye lehet, általában a pajzsmirigybetegségek néhány fajtájában szenvedőknél jelentkezik. A szemüregben lévő kötőszövetek megduzzadnak, és kóros anyagokból képződő beszűrődések előrenyomják a szemgolyót. Spontán, hirtelen módon is előfordulhat exoftalmusz, a szem mögötti vérzés, szemüregben zajló fertőzések következtében.

 

Kötőhártya bevérzés

Bevérzés esetén általában hajnalra jelentkezik éles szélű, szabálytalan határ élénk vagy sötét piros színű folt. Panaszmentes szembetegség, a beteg véletlenül észleli, vagy mások figyelmeztetik.

 

Endoftalmitisz

Baktériumok vagy gombák által okozott gyulladás következtében jön létre, szem belső rétegeit, szemfolyadékot és szemfehérjét érinti. A szembetegség, fertőzés műtét következtében vagy a véráramon keresztül jöhet létre. Tünetei súlyosak. Erős fájdalom, a szemfehérje vörössége jellemzi.

 

Övsömör a szaruhártyán

Az övsömört egy herpesz zoszter nevezetű vírus okozza, amely az idegrendszerben szaporodik. Általában veszélytelen a szemre, ha azonban az ötödik agyideg szemet ellátó ága is érintett, akkor a szem is megbetegszik. Fájdalom és szemhéjduzzadás a szembetegség velejárója.

 

Retinitisz pigmentóza

A retinitisz pigmentóza olyan örökletes szembetegség, amelyben az ideghártya lassan elfajul, ami végül vaksághoz vezet. Az egyik szülő hibás génje elegendő a szembetegség kialakuláshoz. Néhány betegnél, többnyire férfiaknál, hallásvesztés is kialakulhat. A retina fényérzékeny sejtjei, amelyek a látást biztosítják, lépésről lépésre degenerálódnak, így farkasvakság alakul ki.

 

Érgondnok | Soproni szemészeti szakrendelő