Érgondnok ajándékkártya! Miért is ne ajándékozna egészséget? Hozzátartozóját lepje meg Érgondnok ajándékkártyával!

Terheléses-EKG-vizsgálat

Terheléses EKG-t javasolunk koszorúér-betegség gyanú esetén

Ha Önnél koszorúér-betegség lehetőségét vetették fel, biztonsággal terheléses EKG-vizsgálatot is javasolni fognak. Terheléses EKG-vizsgálattal a koszorúereken fennálló jelentősebb szűkületeket lehet szóra bírni.  Ahogy a láb érszűkületénél, úgy nyugalomban nagy szűkület sem okoz sokáig panaszt, mert a vér átfolyik a kis lyukon, amennyi az izom nyugalmi vérellátását biztosítja. A panasz (szívnél a mellkasi fájdalom) akkor jelenik meg, mikor a szívizom képtelen friss vért kapni. Szobabiciklin vagy futószőnyegen terheljük magunkat, a szívizom vérigényét növeljük. Jelentős szűkület esetén, egy nagyobb éren vagy több éren, a terhelés adott szintjén már képtelen annyi vér átfolyni, hogy elég legyen a szívizomzatnak.

 

A szív elektromos jelei megváltoznak, és ezt EKG-val rögzíthetjük

Szabályozott körülmények között, orvosi felügyelet mellett szeretnénk rövid időre vérellátási zavart provokálni, hogy a betegség megmutassa magát. A vizsgálat során a terheléses EKG-t, pulzust és vérnyomást folyamatosan követjük.

A terheléses EKG-vizsgálattal jó eséllyel kizárható, ha nincs jelentős koszorúér-szűkület, vagy meghatározható, indokolt-e koszorúérfestést végezni.

 

Érgondnok | Soproni belgyógyászati szakrendelő