Érgondnok ajándékkártya! Miért is ne ajándékozna egészséget? Hozzátartozóját lepje meg Érgondnok ajándékkártyával!

INR ambulancia

Antikoaguláns ambulancia (INR ambulancia)

INR meghatározás

Az általánosan használt véralvadásgátló készítmények (warfarin: Marfarin, Marfagen, Warfarin Orion, Warfarin Taro; acenocumarol /acenokumarol/: Syncumar mite) esetében az ellenőrzés rendszeres INR (International Normalised Ratio) meghatározás. Az INR meghatározás történhet:

  1. Klasszikusan laboratóriumban, vénás vérsavó vizsgálatával
  2. vagy azonnali eredményt és terápiás döntést biztosítva, a vércukor-önellenőrzéshez hasonlóan kisméretű automata készülékkel. A módszer különösen kényelmes. Egy csepp ujjbegyből vett vér elegendő. Az eredmény egy perc alatt rendelkezésre áll. A készülék és a tesztcsík a legmodernebb készülékeknél a mérés során automatikus önellenőrzés alatt áll, az eredmény a klasszikus laboratóriumi módszernek megfelelően garantált. A módszer javítja a véralvadásgátló kezelés (antikoaguláns terápia) hatékonyságát.

Az INR érték egészséges, véralvadásgátlót nem szedő emberben 1 vagy 1 körüli. A terápiás tartomány, melyet a véralvadásgátló gyógyszerrel biztosítanunk szükséges, általában 2-3 közti. Bizonyos esetekben ennél magasabb: 2,5-3,5. Minél intenzívebb a véralvadás-gátlásunk, az INR érték annál nagyobb. A terápiás tartomány felett egyre fokozottabb vérzésveszéllyel kell számolnunk. Ugyanakkor 2-es érték alatt a terápia hatástalan. Az INR érték a gyógyszer dózisának emelésével nő, a dózis csökkentésével csökken.
A gyógyszert mindennap ugyanabban az időszakban, egy dózisban kell bevenni. Magának a gyógyszernek a felszívódását étkezés közvetlen nem befolyásolja. Étkezés előtt, közben, vagy étkezést követően bevehető.

 

dr. Tschürtz Nándor

belgyógyász, kardiológus, lipidológus, diabetológus

 

INR ambulancia | bejelentkezés

Érgondnok | Soproni INR ambulancia