bejelentkezés minden hétköznap:

Amputáció

Diabeteses láb, alsó végtag károsodás, amputáció

A cukorbetegség klasszikus szövődményei a látóideghártya-károsodásretinopathia /retinopátia, a tartós vesefunkció-romlás, veseelégtelenség – chr.renalis insufficientia /krónikus renális inszufficiencia és az alsó végtagi károsodás miatti amputáció. Az amputáció rizikója diabetesben elképesztően magas. Cukorbetegség nélkül 100.000 személy között 5-25, cukorbetegséggel 600-800 csonkolás történik évente. Másként fogalmazva; ezer cukorbeteg közt évente 6-8 élete már csak amputációval menthető meg.

Az alsó végtag amputációját a legtöbbször lábszár vagy talpi fekély előzi meg. Persze a problémát sem csak a fekély jelenti. Kiinduló ok (75%-ban) az idegszálak károsodása, a perifériás neuropathia. Mellette a nagy- és kiserek keringészavara (angiopathia/ angiopátia) is súlyosbító vagy kísérő tényező. Cukorbetegségben (neuropathia /neuropátia) a gyakorisága 30% körüli, és a betegek 3-5%-a diabeteses láb szindrómában szenved. A diabéteszes láb a cukorbetegség egyik legsúlyosabb, kétségtelenül legösszetettebb, legköltségesebb és tragikus szövődménye. Pedig időben megkezdett, holisztikus szemléletű, multidiszciplináris kezeléssel az idegszál-károsodás – neuropathia - és ennek minden következménye elkerülhető lenne. Az amputáció szükségességének arányát akár 85%-kal is csökkenthetnénk.

Feladatok: A cukorbetegség korai felismerése és a kísérő rizikótényezőket is magába foglaló, holisztikus szemléletű kezelése.

  • Rendszeres - szövődménymentes esetben - évenkénti komplett láb-szakvizsgálat.
  • Cukorbeteg láb szindróma fő tényezőinek - a neuropathianak és angiopathiának - hatékony kezelése.
  • Diabeteses láb szindróma kialakulásakor mindig, a teljes körű ellátást segítő szakmacsoport (belgyógyász, diabetológus, bőrgyógyász, infektológus, ortopédus, sebész) összehangolt tevékenysége.

Érgondnok belgyógyászat, diabetológia, dietetika, podiátria