bejelentkezés minden hétköznap:

Inzulin

Inzulin, hasnyálmirigy, hormon

Inzulin - a hasnyálmirigy béta-sejtjei által termelt hormon. Az inzulin, latin insula - sziget szóból ered. A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található béta-sejtek által termelt polipeptid hormon. A szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjének szabályozásában vesz részt. A szervezet sejtjei csak inzulin jelenlétében tudják felvenni a vérből a glükózt.

1921-ben két torontói orvos Frederick Banting és Charles Best, McLeod laboratóriumában megismételték von Mering és Minkowski kísérletét, eltávolították kutyák hasnyálmirigyét. A műtéttel inzulinhiányt idéztek elő náluk, a vércukorszint megemelkedésével járt. A hasnyálmirigyből előállított kivonattal injekciózták be az állatokat, a vércukorszint hirtelen lecsökkent. A hasnyálmirigyben valóban van egy vegyület, inzulin, ami a véráramba kerülve képes a vércukorszint csökkentésére. Felfedezték az inzulint. 1923-ban megkapták a Nobel-díjat. 1920-ig a cukorbetegség halálos kórnak számított ellenszer nélkül.

A vércukorszint még egy szigorú kúra alatt is a normális tartományban marad, a májban egy folyamatos szőlőcukor-újraképzés (glukoneogenezis) zajlik, és biztosítja a vércukor állandó szinten tartását. A glukoneogenesist két hormon szabályozza, az inzulin, mely azt gátolja és a glukagon, mely serkenti. Normális körülmények között naponta 250 g glükóz képződik így a májban. Amennyiben az inzulin hiányzik (abszolút inzulinhiány) vagy képtelen rendesen hatni (relatív inzulinhiány), hiányzik az inzulin glukoneogenesist gátló hatása és a szabályozás felborul. A máj inzulin hiányában naponta 500 g szőlőcukort képes termelni. Ez magyarázatot ad arra, miért lehet a cukorbetegeknek a táplálék (szénhidrátok) felvételétől függetlenül magas vércukorszintje.

Az inzulinnak még egy hatása, az egyetlen hormon, mely a zsírtartalékok felépítését végzi a zsírszövetben és támogatja, hogy a zsír a raktárakban maradjon. Inzulin abszolút hiányában ezért léphet fel testsúlycsökkenés. Cukorbetegségben, inzulin hiányában vagy az inzulin hatásának csökkenésekor a sejtek az agysejtek kivételével, képtelenek a glülózt a vérből felvenni, így az a vérben marad. Emellett növekedik a glükóz-újraképzés a májban. A folyamatok együttesen eredményezik, hogy megemelkedik a vércukorszint. Az inzulin hatásait inzulinreceptorokon keresztül fejti ki. Az inzulinreceptorok sűrűsége az inzulin koncentrációjától függ. Ha magas a vér inzulinszintje, a receptorok sűrűsége csökken (downregulation) és fordítva (upregulation).

Érgondnok belgyógyászat, diabetológia, dietetika