bejelentkezés minden hétköznap:

Diabetológia

Mottó: "A diabetes nem csak a cukorról szól, sőt..."

partnerség
partnerség

Diabetológia szakrendelés, a cukoranyagcsere betegségeivel foglalkozó szakterület

A diabetológia, cukorbetegség minden típusával, 1-es és 2-es típusú, és terhességi cukorbetegséggel (gesztációs) diabetessel, valamint ezek megelőzésével foglalkozó orvostudományi terület. A diabetológiai kórkép összetettsége, szerteágazó, szövődményei és súlyossága komplex ellátást végző egészségügyi csapatot igényel, melyet az Érgondnok biztosít.

Diabetológia vezetője a Magyar Diabetes Társaság minősített orvosa. Az étrendi specialista (dietetikus), a betegoktatást és láb-szakvizsgálatot (podiátria) végző diabetológiai szakasszisztens a gondozó, ellátó csapat elengedhetetlen része. Szorosan együttműködik velük szemész szakorvosunk és kardiológusunk. A vércukor ideális tartományba történő csökkentése kevés a korrekt cukorbeteg-ellátáshoz. A hosszú ideig panaszmentes (de nem optimálian rendezett) betegség a korai nagyér érelmeszesedés, a kisérbetegségek (szem, vese, láb), és idegszál-károsodások (neuropathia) leggyakoribb okozója. Javulás, biztonság minden klasszikus érrendszeri rizikótényező személyre szabott tartós rendezésével érhető el. A páciens aktív közreműködése is szükséges, önellenőrzés (vércukor, vérnyomás, testsúly) nélkül eredményesség elképzelhetetlen.

A cukorbeteg így kulcsszereplő a cukorbetegség gyógyításában. Biztosítjuk a képzést, az évenként kötelező szemészeti és láb-szakvizsgálatot, a vesefunkció követését, a mindennapok terápiás lépéseinek bizonyítékon alapuló (Evidence Based Medicine alapú) szakszerűségét. A páciens kényelmét szolgálja a helyben történő, azonnali HbA1c meghatározás is.

A cukorbetegséggel, diabetessel együtt járó kockázati tényezők a magas vérnyomás, koleszterin és triglycerid szint, elhízás, életkor, stresszes, fizikailag inaktív életmód. Ezek mind növelik az érbetegségek, cukorbetegségek kockázatát.

diabetológusaink: