bejelentkezés minden hétköznap:

INR szabályok

INR kontroll szabályok

Általános INR szabályok

Ne maradjon el és ne csússzon a tervezett, esedékes INR kontrollja! Amennyiben a tervezett INR kontrollok között bármely, a terápiás hatást befolyásoló gyógyszer, gyógyhatású termék, gyógytea, táplálék-kiegészítő, vitaminkészítmény szedését kezdi el vagy hagyja abba, 3 nap múlva egy extra INR kontroll indokolt. Tanácsos új szer, vagy jelentősebb étrend, életmód-változtatás előtt konzultálnia kezelőorvosával.

A terápia miatt a korábban bevált és gond nélkül alkalmazott házi patikai szerek (pl. fájdalom- és lázcsillapítók) alkalmazhatósága is tisztázandó. Láz- és fájdalomcsillapításra általában paracetamol alkalmazandó.

Az alkohol befolyásolja a véralvadásgátló hatását (magának a véralvadáshoz szükséges faktoroknak a termelődését is). Emiatt – lehetőség szerint - sose fogyasszon a szokásos életmódjától jelentősen eltérő mennyiségű alkoholt! Ha ez nem kerülhető el, extra INR méréssel ellenőrizze az esetleges változást.

Étkezés szempontjából kiegyensúlyozott K-vitamin bevitelre érdemes törekedni, de egyáltalán nincs tiltott étel vagy alapanyag.

Májbetegség és a pajzsmirigy-funkció zavara befolyásolja a véralvadásgátló hatását.

Számos heveny, akut fertőzés (akár vírusos, akár bakteriális) - különösen, lázzal vagy hasmenéssel (K vitamin felszívódása így csökken) jár - a véralvadásgátló hatását jelentősen befolyásolhatja. Emiatt ilyen esetben extra INR kontroll indokolt.

Biztonságosság, INR szabályok

Egyéni egy adott gyógyszerdózisra adott válasz, emiatt már a beállítás során is szoros INR kontroll szükséges. Ezen gyógyszerek INR kontroll nélkül nem szedhetők! A gyógyszerek adagja mindig egyénileg az INR eredmény, az kontrollt megelőző időszak gyógyszerelése, és a korábbi INR érték ismeretében határozható meg. Emiatt szükséges INR napló vezetése. Ebben rögzítendő a gyógyszer dózisa, a kontrollok időpontja és az aktuális INR érték. Mikor az INR érték már stabilan a céltartományban van és az előző kontrollnál sem volt szükséges dózismódosítás, 4 hét múlva indokolt ismételt ellenőrzés.

Egészségügyi ellátás során minden esetben tájékoztassa az orvost, asszisztenst, hogy véralvadásgátló kezelés alatt áll.

Izomba (intramuscularis/intramuszkuláris) ízületbe (intraarticularis /intraartikuláris) injekciót nem kaphat.

Tervezett orvosi beavatkozások (pl. műtétek, foghúzás) előtt soron kívül INR kontroll indokolt. Bizonyos műtétek előtt (de foghúzásnál nem!) indokolt lehet más típusú véralvadás- gátlásra történő áttérés. Ennek módjáról is kezelőorvosa tájékoztatja.

Amennyiben vérzésre, vérzés lehetőségére utaló jelet, tünetet észlel

mint erős orrvérzés, fogínyvérzés, véres vizelet, véres vagy fekete széklet (szurok széklet), sérülés nélkül vagy kis sérülés hatására kialakuló bevérzés, "véraláfutás" a bőrön, soron kívül INR kontroll indokolt.

A véralvadásgátló gyógyszer dózisát mindig csak kezelőorvos vagy képzett szakasszisztens javaslata szerint módosítsa!

Érgondnok belgyógyászat, kardiológia, INR ambulancia