bejelentkezés minden hétköznap:

Koleszterin

Vérzsír összetevők, koleszterin

Vérzsír, lipoprotein, koleszterin a "piszkos hógolyóban"

Honnan kerül vérünkbe koleszterin? Mi a vérzsír, és a vérzsír-betegség? A koleszterint honnan, hová és hogyan szállítja a vér? Táplálékaink zsírtartalma emésztés után, (leegyszerűsítve az összetevők koleszterin és triglicerid) a bélbe jut. A bél kezdeti szakaszán a koleszterin az epesavval szétoszlatva jut a bélfal felszívó sejtjeihez. A sejtekbe speciális szállító fehérje viszi be. Kódneve: NPLP1L1 (Niemann- Pick C1 like protein 1/ Níman Pikk C1 lájk protein 1). Nélküle a koleszterin csak keservesen és kis mennyiségben kerül be a bélfal sejtjeibe, alig szívódik fel. A folyamat gyógyszeresen, célzottan és hatékonyan gátolható egy ezetimib nevű anyaggal.

Amennyiben a koleszterin bejut a bélsejtbe, onnan az erekbe kerül. Másképp, mint tiszta koleszterin, számos fehérjével és zsírnemű anyaggal, többek között nagy mennyiségű trigliceriddel együtt, vérünk összetett részecskéjét (chylomicron, kilomikron ) alkotva. Ez gyakorlatilag a táplálékból kialakuló vérzsír. Olyan az egész, mint egy hatalmas, kavicsokkal és fűszálakkal dúsított hógolyó. A hó, számos speciális funkciójú fehérje (apoprotein) elegye. A kavicsok, fűszálak a szállított zsírnemű anyagok. A piszkos hógolyó neve lipoprotein. Egyik, méretre legnagyobb formája a bélből a vérbe jutó kilomikron. A kilomikronból a vérben utazása során az érfal egészséges esetben számos részt "kimar". A kilomikron így trigliceridtartalmának jelentős részét elveszíti, a maradék a májhoz ér. Ő lesz a májsejtek által bekebelezett kilomikron maradék. A májsejtekben szétbomlanak, részben felhasználódnak, nagyobb részt új, más típusú fehérjéket is tartalmazó hógolyóvá, (VLDL) alakulva visszakerülnek a vérbe. Ez a máj által termelt "alap" vérzsír. Erről a sok trigliceridet és kevés koleszterint szállító csomagról útjuk során az erek és más szövetek trigliceridet falnak le. Miközben a golyó fogy, egyre kisebbé és tömörebbé válik, trigliceridtartalma csökken, koleszterintartalma pedig nő és nő. Köztes terméken át kialakul a koleszterinben legdúsabb egység, az LDL. Valójában az LDL részecskék mennyisége határozza meg az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét. Ezen részecskék érfalba jutását és bent rekedését tovább fokozza a cukorbetegség és pl. a dohányzás. Ezek által nagyon apró és igen sűrű (small dense) LDL alakulhat ki, a vérzsír legagresszívabb formája. A szövetekből, az érfalból is vissza a májba, a HDL nevű hógolyó menekíti a koleszterint. A nagyobb, HDL (jó) koleszterinszin védő hatású az érelmeszesedéssel szemben.
A vérrel keringő (hógolyók) lipoproteinek a következők:

  1. Kilomikron: Mindközött a legnagyobb. A bélből vérbe jutó nagy mennyiségű triglicerid (triglycerid) és mellette a koleszterin szállítója. Útja a bélből a májba vezet. Ellátja a májat és szöveteinket a táplálékból eredő trigliceriddel és a táplálékból, epéből származó koleszterinnel.
  2. VLDL: A máj termeli, juttatja a vérbe. A kilomikron után a legnagyobb hógolyó. Sok májban termelt trigliceridet és kevesebb májban termelt koleszterint szállít. Érése során a szövetek trigliceridet rágnak le róla. Emiatt trigliceridben szegényebb és koleszterinben egyre gazdagabb lesz, kialakul belőle a legtermetesebb koleszterintartalmú LDL.
  3. LDL: Messze a legtöbb koleszterint tartalmazza. Belőle jut a legtöbb koleszterin szöveteinkbe, így érfalunkba. Emiatt az LDL koleszterintartalma, azaz az LDL koleszterin a rossz koleszterin.
  4. HDL: A nagy koleszterinmentesítő. Ő szállítja vissza a szövetekből, az érfalból a koleszterint a májba. Ezáltal az érfal koleszterinterheltsége csökken. A benne szállított HDL koleszterin a jó szövetekből kikerülő koleszterin.
  5. A bonyolult (most vázlatosan ismertetett) folyamat, a vérzsírok kialakulása és átalakulása, több ponton is zavart szenvedhet. Mindig egy vagy több lipoprotein, (hógolyó) csoport (sosem tisztán koleszterin vagy triglicerid) halmozódik fel.

Érgondnok belgyógyászat, kardiológia, diabetológia, lipidológia