bejelentkezés minden hétköznap:

Retinopátia, diabetes

Diabetes és retinopátia (diabeteses retinopátia, retinopathia diabetica)

Retinopátia diabetika - cukorbetegség okozta látóideghártya károsodás

A fejlett országokban a szerzett vakság második leggyakoribb oka a retinopátia. A retinopátia az ideghártya érrendszerének károsodása által a cukorbetegség, diabetes kísérő szövődményeként alakul ki. A cukorbetegség, diabetes összes formájában megjelenhet. Minél hosszabb ideje cukorbeteg (diabeteses), betegsége minél rendezetlenebb, annál nagyobb e szövődmény, a retinopátia rizikója. Hasonlóan a cukorbetegség, diabetes más területű érszövődményéhez, évekig észrevétlen maradhat. A retinopátia a látás élességét sokáig nem rontja. Manapság is előfordul, hogy szemészeti szövődmény kapcsán a szemész szakorvos igazolja az alapbetegséget, a diabetest. A frissen felfedezett cukorbetegség, diabetes egyáltalán nem jelenti a szövődmény kis rizikóját. A cukorbeteg (diabeteses) számára a betegség igazolásakor, majd negatív esetben évente kötelező a komplett szemészeti vizsgálat és ennek részeként tágított pupilla mellett elvégzett szemfenék-vizsgálat. A retinopátia csak szemészeti szakvizsgálattal bizonyítható, vagy zárható ki. Az ideghártya (retina) jelenti a kapcsolatot a szem és az agy között. Fényérzékeny sejtjei, a csapok és pálcikák alakítják a hozzájuk jutó fényjeleket idegi impulzusokká. Róluk kerülnek az elektromos jelek az agyba, a látókéregbe.

Az ideghártya oxigén- és tápanyagigénye rendkívül nagy

Vérellátási zavar gyorsan károsítja. A rendezetlen cukorbetegség, diabetes a hajszálerek falának károsodását, elgyengülését, tágulatát (aneurizma), rögösödés útján elzáródását okozza/okozhatja. Létre jön a diabeteses retinopátiaszemészeti vizsgálattal igazolható szakasza, a háttér retinopátia. Amennyiben az ideghártya oxigén- és tápanyaghiánya tartósan fennáll, a szervezet a problémát új erek képzésével igyekszik megoldani. Kontrollálatlanul, rendezetlenül nőnek, és ezzel nem hogy javítanák, rontják a retina helyzetét. Ez a diabéteszes retinopátia súlyosabb, ún. proliferatív fázisa. Amikor a retinopátia előrehaladott ér-újraképződéses (proliferatív) stádiumába jut vagy a folyamat az éleslátás helyét is vizenyőssé teszi (macula ödéma), szükségessé válik a rendellenes, burjánzó erek művi elzárása, célzott roncsolása. Nagy energiájú lézerfénnyel (fotokoaguláció) biztosítható. Ilyenkor a küzdelem közvetlenül a látás megmentéséért folyik. A rendellenes érkacsok le is emelhetik, téphetik a látóideghártyát, retinát az alapjáról, vagy a szemgolyónk középső területét kitöltő víztiszta közegbe, az üvegtestbe törve okozhatnak vérzést. Előbbi a retinaleválás, utóbbi az üvegtesti vérzés.

A diabeteses retinopátia észrevétlenül alakul ki

A retinopátiát nem kíséri gyulladás, pirosság, viszketés, könnyezés. A kezdeti látásélesség-romlás vagy úszó homályok gyakran átmenetiek. Legtöbbször a beteg akkor észleli a retinopátia tüneteit, amikor a szövődmény előrehaladott szakaszába, a proliferatív fázisba ért.

Emiatt kötelező a rendszeres szemészeti ellenőrzés. A szemfenéki vizsgálat cukorbetegség esetén minden esetben szemcseppel tágított pupillán keresztül történik. Így a szemfenéki terület nagyobb része vizsgálható. A vizsgálat teljesen fájdalmatlan. A szemész a pupillánkon át mintegy benéz a szemünkbe. A szem látóideghártyája a szervezet egyedüli területe, ahol a hajszálerek közvetlenül láthatók; épségük vagy károsodásuk megítélhető. Szemfenéki vizsgálat magasvérnyomás-betegség (hipertónia) és bármely érbetegség fennállásakor is rendszeresen indokolt.

A cukorbetegség, diabetes okozta látóideghártya-károsodást (diabeteses retinopathia), a cukorbetegségnek, diabetesnek a lehető legideálisabb kezelésével előzhetjük meg. Amennyiben kialakult a szövődmény, a további romlás is a célértékre törekvő holisztikus szemléletű kezeléssel kerülhető el. Ez magába kell, hogy foglalja a magas vérnyomás, a vérzsír-betegség optimális rendezését is.

Cukorbetegség, diabetes esetén a klasszikus ideghártya-károsodástól (retinopátia) függetlenül is gyakoribb a szürkehályog (katarakta/cataracta) és a zöldhályog (glaukóma/glaucoma) kialakulása.

Időben ezek a szövődmények is csak rendszeres szemészeti vizsgálattal fedezhetők fel.