bejelentkezés minden hétköznap:

2-es típusú diabetes

2-es típusú cukorbetegség (diabetes mellitus)

A cukorbetegség szempontjából nagyon lényeges,ha Önnek (mint az elsöprő többségnek) un. 2-es típusú cukorbetegsége (diabetes mellitus) van, akkor ez egy összetett betegség. Nem egyszerűen vércukorprobléma. Tehát nem "csak" cukorbetegség. Nem véletlen, hogy nagyon gyakran társul túlsúllyal, elhízással, magasvérnyomás-betegséggel, vérzsír (lipid) eltérésekkel. Ezek mind – a cukorbetegséghez (diabetes) hasonlóan – önmagukban is érbetegség rizikóját növelik.

A 2-es típusú cukorbetegségben (2-es típusú diabetes mellitus) a vércukor emelkedés mindig legalább két tényező, egyénenként és a betegség lefolyása során különböző mértékű ok, együttesének következménye.

1., A sejtek nehezen, mintegy akadályozottan használják fel a szervezetben termelődő inzulint. Ezt nevezzük inzulinrezisztenciának. Ez a probléma általában szorosan összefügg az elhízással, főleg a hasi típusú elhízással, egészen pontosan a hasüregben, a belek között felhalmozódó zsír mennyiségével.

2., Az inzulin termelődés csökkent mértéke, vagy kezdetben annak nem megfelelő gyorsasága. Amikor ugyanis az étkezésünk után a cukor (minden szénhidrátot tartalmazó étel gyakorlatilag cukorként szívódik fel) a vérünkbe kerül és a vércukorérték emelkedni kezd, egészséges szervezetben szinte robbanásszerűen inzulint "termel" a hasnyálmirigyünk a vérbe, hogy a cukrot testünk sejtjei felvehessék és ezzel viszonylag rövid időn belül ismét az étkezések közötti értékre csökken vissza a vércukorszintünk.

A 2-es típusú cukorbetegség nagyon alattomosan indul.

Ritka, hogy pontosan meg tudjuk mondani mikor (melyik évben) kezdődhetett. Terápiásan, akár frissen felfedezett, akár évek óta ismert a cukorbetegség biztos, hogy:

1., A kezelésének alapja a megfelelő étrendi/életmódi rendszer kialakítása. Ehhez az aktuális étrendet tisztázandó dietetikus korrekt segítsége szükséges. Ő az étrend specialistája. Nem orvosdoktor, tehát nem diabetológus, nem is diabetológiai szakasszisztens, hanem dietetikus. Mindenképpen ezzel a lépéssel kell kezdeni. Így a megfelelő energiatartalmú, a napban megfelelően szétosztott energia és szénhidrát (cukor) tartalmú étkezés korrekten kialakítható. Ez az alap. Minden terápia csak erre az étrendi/életmódi alapra építhető fel.

2., Erre az étrendi alapra gyógyszeres alapkövetelményként mindenkinek, akinek a vesefunkciója jó és nincs aktív, súlyos májbetegsége, egy metformin nevű hatóanyagot kell, érdemes felépíteni. Ez a gyógyszer pl. Merckformin, Meforal.... néven (a doboz oldalán a hatóanyag szerepel) kis dózissal kezdve, étkezés közben (reggeli, vacsora) fogyasztva szedendő 2x1000mg dózisban. Azért kell kis dózissal kezdeni, mert hasmenést, haspuffadást okozhat. Ha így, fokozatosan, 250mg napi dózissal kezdve sem lehet legalább 1000-1500mg-ot használni, mert panaszt okoz, akkor a gyógyszernek van egy lassan a szervezetbe kerülő változata Merckformin XR néven és ezzel még kisebb a valószínűség, hogy ne lehetne a 2000mg napi dózist elérni. Eddig a pontig probléma megoldásának útja (a kezelés, terápia) meglehetősen egyszerű

Ha ezzel sem érhető el a megfelelő cukorhelyzet

(Optimálisan étkezés előtt 4,5-6,5 étkezés után 1,5órával 8 alatti vércukor, ill. az "átlagos cukrot jelző értékben" a HbA1c (hemoglobin A1 cé) általában 7% alatti tartománya), akkor azt, hogy hogyan tovább eldöntheti, hogy milyen a szervezet saját inzulintermelése. Ezt egy labor vizsgálattal lehet viszonylag pontosan megállapítani. Sajnos erre családorvos nem tud adni beutalót, de belgyógyász vagy diabetológus igen. A laborvizsgálat neve C-peptid. Ez az érték együtt mozog a szervezet napi inzulintermelésével. Emiatt ha ön 2-es típusú cukorbeteg és a C-peptid szint alacsony, vagy a normál tartomány alsó harmadában van akkor viszonylag kicsi a szervezete saját, maradék inzulintermelése. Ha az érték a normál feletti, vagy a "normál" tartomány felső harmadában van, akkor "jó sok" inzulinja termelődik, csak éppen rosszul hasznosul.

3., Ha ez utóbbi a helyzet, vagy valami miatt a C-peptid meghatározásra nem lenne lehetőség, akkor az étrendi rendszer és napi 2000mg összadagú metformin után (a súlyfeleslege miatt és a társuló magasvérnyomás, esetleges vérzsír eltérések miatt is) a legjobb kiegészítő lépés nem tablettás szer. Viszont nem is inzulin.

A gyógyszercsoportot, amit ezután javasolnék, GLP1 agonistáknak (géelpéegy agonista) nevezzük. Nagyon intelligens anyagok, ha szabad gyógyszerre ilyent mondanom. Csökkentik a szervezet saját cukortermelését és fokozzák az inzulin kiválasztódását, termelődését, de csak akkor, ha a vércukorszintünk egy bizonyos szint fölé emelkedik. Emiatt nagyon ritkán okoznak csak kórosan alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát) Ha megfelelő az étrendi rendszer és metformint szed mellette az ember, de mást a cukorra nem, akkor szinte kizárt, hogy kórosan leeső cukrot okozzanak.

Ezeket az injekciós készítményeket cukorbeteg (diabetológiai) szakrendelés ill. belgyógyászati szakrendelés rendelheti és azután az általuk kiadott javaslatra családorvos is írhatja egy éven át kedvezménnyel. Van olyan készítmény, amit naponta kétszer vagy amit naponta egyszer kell beadni, sőt létezik heti egy alkalommal beadandó készítmény is. Ezeket mindig étkezés előtt kell beadni. Ez azért is fontos, mert meglassítják a gyomor és bélműködést. Telt gyomorral gondot okozhatnak, de az alkalmazás kezdetén még éhgyomorra beadva is okozhatnak hányingert, émelygést, de ez aztán megszűnik. Emiatt is van az, hogy kis dózissal kezdődik az adagolásuk. Nagy előnyük, hogy csökkentik az étvágyat, a testsúlyt, sőt, a vérnyomást és koleszterinszintet is.

A gyógyszer hatása 3-4 hónap alatt áll be fixen. Tehát nem az első napok, hetek döntik el, hogy jól működik-e. Jelen tudásunk szerint ezzel a terápiás csomaggal lehet a legjobban védeni a saját inzulintermelést a kimerüléstől.

Ha mindenképpen tablettában gondolkodunk a metformin után, akkor a szervezetünkben termelődő GLP-1 lebontását is lassíthatjuk. Szóval ilyenkor nem viszünk be GLP-1 szerű anyagot, hanem a saját GLP-1 lebontását végző ún. DPP4 hatását gátolva fokozzuk, meghosszabbítjuk annak hatását. Ezek a készítmények (DPP4 gátlók) tablettaként alkalmazhatók, akár a metforminnal egybe épített fix. gyógyszerkombinációként is.

Ha ilyen lépésekkel sem érjük el cukorbetegségben a "céltartományt", akkor kell továbbgondolni a teendőket. Viszont már közben, a cukorbetegség kérdésén kívül rendezni kell a vérnyomást. Itt a cél, ülő helyzetben, panaszmentesen, nyugalomban, megtámasztott háttal, részben a reggeli órákban, részben délután, lehetőleg felkaros mérőeszközzel mérve 135 és 85Hgmm alatti tartomány.

A koleszterin szempontjából pedig összkoleszterinben ca.4,6-4,8 alatt, a "rossz" LDL koleszterinben legalább 2,6mmol/l alatti a cél.

A testsúly cukorbetegségben kulcskérdés! Korrekt étrendi rendszer kialakítása nem nélkülözhető. A célok elérése után is szükséges rendszeres ellenőrzés, orvosi, asszisztensi, dietetikai gondozás.

A cukorbetegség esetleges szövődményeinek tisztázásához szükséges tágított pupilla mellett (ez egy szemcsepp adása utáni vizsgálatot jelent) korrekt szemészeti vizsgálata. láb vizsgálata, részben az ütőerek (érszűkület/obliteratív verőérbetegség), részben az idegszálak betegségének (neuropátia/neuropathia) kérdése miatt, vese érintettségét pedig egy speciális vizeletvizsgálattal, a vizelet un.mikroalbumin (kis mennyiségű albumin) értékének meghatározásával lehet tisztázni. Ez, ha nagyon precízen végezzük el, 24 órás vizeletgyűjtésből történik, de tájékoztató vizsgálattal a reggeli első vizelet, ún. vizelet mikroalbumin/ vizelet creatinin értéke (ACR) is használható.

Ha ezek a vizsgálatok negatívak, tehát kórosat nem mutatnak akkor évente ismétlendők.

Egy alkalommal szív ultrahang vizsgálata szükséges a szív szerkezetének megítélésére, a szívizomzat esetleges kóros megvastagodásának kizárására és általában terheléses EKG vizsgálata, mert a 2-es típusú cukorbetegség (diabetes mellitus) sajnos eleve növeli a koszorúérbetegség kialakulásának rizikóját (akár teljesen panaszmentesen is).

Érgondnok belgyógyászat, diabetológia, dietetika