bejelentkezés minden hétköznap:

Trombózis

Véralvadás, trombózis, embólia

A véralvadás elengedhetetlen

A megfelelő helyen, időben és intenzitással folyó véralvadás elengedhetetlen életben maradásunkhoz. Véralvadás biztosítja, hogy a szervezetünket kívülről vagy belül érő sérülés miatt ne vérezzünk el. Véralvadás során, az ér, szövet szakadásakor előbb az ér izomelemeivel összehúzódik, kisebbíti a sérülésnél a "lyukat". Ezzel szinte egy időben a vérben lévő vérlemezkék összecsapódásával a sérült területen vérlemezke, trombocita-dugó, ún. fehér trombus képződik. Erre a gyors-reagálású vérrögre - számos vörös és fehér vérsejtet is bekötve - ráalvad maga a vér, pontosabban a vérsavó. Véralvadásnál így alakul ki a hemoglobin miatt valóban vörös színű vérrög, az ún. vörös trombus. A sérült terület, érfal újjáépítése, regenerációja során a vérrög fokozatosan felemésztődik, felszívódik.

A "rossz helyen", időben vagy intenzitással zajló véralvadás, trombózis, embólia célszerűtlen vérrögképződést eredményez. Az ilyen alvadék helyben eldugaszolja az eret, létrejön a trombózis. Trombózis vénákban, azaz visszerekben és verő, ütőerekben is kialakulhat. Amennyiben ütőér záródik el, az ér által vérrel ellátott szövet nem kap vért, táplálék, oxigén hiányában elhal. Ez az infarktus. A szív infarktusa a szívinfarktus (infarctus myocardii). Az agyé az agyi infarktus (infarctus cerebri). Hasonló érkatasztrófa gyakorlatilag bármely szervünk ütőerét érintheti (veseinfarktus, lépinfarktus). A lényeg a hirtelen ütőeres elzáródás. Ha a véralvadék akár az érfalról, akár a szívüreg faláról vagy a szívbe, érbe épített berendezésekről (műbillentyű) leszakad, elsodródik. Viszi-viszi a vér, majd elakad valahol az ütőér távolibb pontján. A lényeg ilyenkor is az ér elzáródása. Az elsodródott vérrög az embólus. A történés az embólia. Az embólus leszakadása előtt, keletkezése helyén még trombus névre hallgatott. Az agy vagy a végtagok gyakran károsodnak. Ilyen az agyembólia vagy a végtagi embólia.

Trombus

Az érfal-összehúzódás, vérlemezke azaz fehér trombus, majd a vérsavó alvadásával a vörös trombus kialakulási folyamata az ütőerekre jellemző. Lépések: érösszehúzódás, vérlemezke-trombus, véralvadási trombus.

A vénákban, visszerekben a vérrögképződés döntő eleme a véralvadás

Az érfali összehúzódás és a vérlemezke, trombocita szerepe alárendelt. A véna elzáródásánál a vér elfolyása gátolt. Emiatt lesz utóbb rossz a vérellátás, mert az adott területen (lábszárunkban, mélyvénás trombózisban) a vér átfolyása akadályozott. A feltorlódó vér pang, a végtag megduzzad. A helyben kialakuló vérrög a vénás trombus. A folyamat a vénás trombózis. A leszakadó trombus a vénás embólus. A folyamat a vénás embólia. Mivel a visszerek a jobb szív-félen keresztül lényegében a tüdőbe szállítják a vért, a sodródó vérrög, embólus általában ott akad el. Ez a tüdőembólia. A keringés vénás oldalán képződött vérrög a tüdő verőerében akad el. A tüdőembólia a véna betegségéből eredő ütőér-, verőér-embólia, mely a tüdőszövet elhalását okozza. Az a tüdőinfarktus. Az elhaló szövet gyulladása pedig nem más, mint egy speciális, tüdőinfarktus okozta tüdőgyulladás (pneumonia).

Érgondnok belgyógyászat, kardiológia, INR ambulancia