bejelentkezés minden hétköznap:

Égő szem - száraz szem

Égő szem, száraz szem, azaz szemszárazság

A szemészet egyik nagy alakja, Mark Abelson mondása szerint: "Ha viszket a piros szem, akkor allergia, égés esetén száraz szem az oka. Vagyis, amennyiben szemünk piros és ég, száraz szem diagnózisa valószínű.

A szemgolyó elülső felszínét folyadékfilm (könny) takarja. Ennek három rétege: egy külső zsíros, középső vizes, majd egy belső, fehérjetartamú, ún. mucin hártya. Ennek a folyadékfilmnek a feladata a szem nedvesen tartása. Emellett a szembe kerülő idegen anyagok kimosásában, fertőzések elleni védekezésben és magában a tiszta, éles látásban is szerepe van.

A száraz szem kialakulhat:

a könnytermelés kóros csökkenése, a szem fokozott könnyvesztése vagy a könny összetevőinek megváltozása miatt. Panaszként szúró, égő érzés jelentkezik, mint amikor szemünkbe por, homok kerül. A szem fényre érzékennyé válhat. Gyakran könnyezés lép fel. A kötőhártya gyulladt, erezett, azaz a szem piros. A száraz szem zavarja az olvasást, autóvezetést, számítógép- vagy TV nézést. A betegség kialakulását elősegíti a tartós számítógép-használat vagy TV nézés (mert eközben a kelleténél kevesebbszer pislogunk), a száraz levegő (légkondicionálás), a légszennyezés (por, füst) és a dohányzás.

Dohányosoknak, másfélszer nagyobb az esélyük a betegségre, mint a nemdohányosnak. Gyakoribb allergiás, bizonyos autoimmun- és pajzsmirigybetegségeknél, cukorbetegségben. Száraz szem gyanújakor, szemészeti szakvizsgálat szükséges. Klasszikus módszer a könnytermelés megítélésére a Schirmer-próba. A szemész, speciális kis szűrőpapírcsíkot helyez az alsó szemhéj mögé, majd megméri, hogy 5 perc alatt annak milyen hosszú szakasza nedvesedett át a könnytől. Egészséges esetben ez legalább 10mm. 5mm alatt biztosan kóros.

A szemszárazság kezelés feltétele a kórkép igazolása, okok tisztázása, megszüntetése és tüneti kezelésként szakszerű könnypótlás

Érgondnok szemészet