bejelentkezés minden hétköznap:

Glaucoma - zöldhályog

Glaucoma - zöldhályog

Zöldhályog, glaucoma, glaukóma gyógyszeresen gyógyíthatatlan, de kezelhető

A zöldhályog által okozott látásromlás, vakság megelőzhető

Legfontosabb a korai felismerés. A glaucoma (glaukóma) elnevezése az ókori görög zöld szín szóból ered, mely a zöldhályogos roham során kialakuló, zöldes színű szaruhártya-elváltozásra utal. A zöldhályog kialakulása közben a szemben található csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborul. A szemnyomás megemelkedik, a szaruhártya vizenyőjét és a látóidegfő vérellátási zavarát okozza. A vérellátási zavar következtében az ideghártya és a látóidegfő idegsejtjei elpusztulnak. A folyamattal akár visszafordíthatatlan látásromlás alakul ki.

A zöldhályog 40 évnél idősebbek körülbelül két százalékánál jelentkezhet

Gyakran mutat családi halmozódást, fontos a betegek családtagjait is szűrni. Tünete az emelkedett, ingadozó szemnyomás. Növeli a rizikót a családtagok körében előforduló zöldhályog, idősebb életkor, általános betegségek, érszűkület (arteriosclerosis), magas vérnyomás (hypertonia) és cukorbetegség (diabetes mellitus), dohányzás, alkoholfogyasztás.

Jellegzetes a szem és környékének fájdalma, szempirosodás, homályos látás

fényforrás körüli szivárványszerű karika látása. Zöldhályogos roham esetén kőkemény szem, elviselhetetlen fájdalom, hányinger, hányás, tágult szembogár, zöldes-szürkés szaruhártya észlelhető. Az esetek 90 százalékában a zöldhályog lappangva, tünetmentesen alakul ki, ezért fontos a szűrés.

A diagnózis felállításához a legfontosabb a szemen belül uralkodó szemnyomás

A szemnyomás normális tartománya 12-21 Hgmm, ennél magasabb nyomás zöldhályogra utalhat. A csarnokvíz a csarnokzug felé vezetődik el, szükséges a csarnokzug felépítésének vizsgálata (gonioscopia). A látóidegfő állapotára szemfenéki vizsgálattal is lehet következtetni, de pontosabb érték a kritikus fúziós frekvencia (CFF) meghatározása. Az Érgondnok soproni szakorvosi rendelésén ezen vizsgálati lehetőség is adott. 

Érgondnok szemészet