bejelentkezés minden hétköznap:

Szív ultrahang echokardiográfia

Szív ultrahang ECHO

Szív ultrahang - szív, nagyerek, billentyűk funkcióvizsgálata

Szív-ultrahangos (Echokardiográfia) vizsgálat során a szív működés közbeni vizsgálatát végezzük. A szívultrahang-készüléknek köszönhetően már a legkisebb szerkezeti eltérések is azonosíthatók. Az szív-ultrahangos vizsgálat az emberi szervezetre teljesen ártalmatlan, így az észlelt eltérések akár sokszor kontrollálhatóak, a változás nyomon követhető anélkül, hogy a vizsgálat bármilyen formában is megterhelő lenne. Gyakran kérdezik tőlem szívultrahang-vizsgálat során, hogy: "Akkor ugye nincs semmi baja a szívemnek?"

A szívultrahang-vizsgálat sokat mutat.

Meg lehet határozni a szív üregeinek méretét, a falak mozgását, látjuk a vért irányító billentyűk mozgását, betegségeit. Pontosan meg tudjuk határozni a szív pumpáló erejét szív-ultrahanggal, ("hány lóerős" a motor) és azt is, milyen az izomzat merevsége. Az egészséges szív könnyen befogadja a vért, jó erővel nyomja az erekbe. A szívizom tartós magas vérnyomás, vagy tartósan magas cukorértékek miatt elmerevedik. Képtelen jól befogadni a vért, problémát, szívelégtelenséget okozhat, ha pumpáló ereje még jó. Az eltérések tehát, melyek folyamatosan megvannak, bármely szívultrahang-vizsgálatnál láthatóak. Átmeneti mellkasi fájdalom szempontjából nagyon hasonló a probléma, mint amit az EKG kapcsán leírtam. A változások, melyek átmenetiek, legtöbbször a panasz alatt látszanak! Ha tegnap fájt a mellkasa, és ma készül szív- ultrahang, az negatív, attól Ön még lehet érbeteg. A koszorúereket a szív folyamatos mozgása és az erek kis méretéből adódóan sem látjuk. Hogy van-e érelmeszesedése, ezzel a vizsgálattal általában megmondhatatlan.

A szív ultrahang vizsgálat

A vizsgálóhelyiség félhomályos ahhoz-, hogy a szívultrahang-készülék képernyőjén szívét jobban lássuk. A szívnek vannak zugai, amelyeket a mellkasfalon keresztül rosszul látunk (például kisebb vérrögöt keresünk a szív üregében). Ilyenkor a nyelőcső felől vizsgálhatunk. Olyan, mint egy szokásos gyomor-tükrözés. A szív-ultrahang csövét a garat érzéstelenítése után enyhe bódító injekció hatásában viszonylag könnyű lenyelni.

Érgondnok belgyógyászat, kardiológia