bejelentkezés minden hétköznap:

Köszvény

Köszvény, anyagcsere zavar

A köszvény a húgysav- anyagcsere zavarából adódó betegség

Köszvény esetén megnövekszik a vér húgysavtartalma, és húgysavas sók rakódnak le a különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben. Típusos esetben rohamokban jelentkezik a köszvény, leginkább a nagylábujjon keletkező gyulladás formájában (podagra), de más ízületben is előfordul. Igen fájdalmas ízületi gyulladás, amelyet nátrium-urát kristályok lerakódása okoz. Ezek a kristályok azért gyűlnek fel az ízületekben, mert a vérben a húgysav szintje magasabb a szokásosnál.

A köszvény kifejlődésében az öröklődésnek és a helytelen életmódnak, így a túlzottan bőséges, fehérjében gazdag táplálkozásnak és az alkoholfogyasztásnak is van szerepe.

A húgysav nagy mennyiségben képződhet például az enzimműködés bizonyos örökletes zavarai esetén, vagy például daganatos betegségekben, amikor gyorsabb a sejtpusztulás. Egyes vesebetegségek és gyógyszerek szintén csökkentik a vese azon képességét, hogy eltávolítsa a vérből a húgysavat. A köszvény rendszerint a középkorú férfiak és a változás korát elhagyó nők betegsége.

Érgondnok belgyógyászat, dietetika