bejelentkezés minden hétköznap:

Diabetes

Diabetes 

A diabetes szó átmenet-et, átfolyás-t jelent. Több betegségeket neveznek diabetesnek. Diabetes mellitus, cukorbetegség, az anyagcsere betegségek egy csoportja, melynek során az inzulin abszolút vagy relatív hiánya miatt a cukor vizelettel nagy mértékben ürül és vizet visz magával. Ez a betegség a leggyakoribb a diabetes betegségek közül, a köznyelvben gyakran nevezik röviden diabétesz-nek. Ez pontatlan szó, más fontos kórképeket is jelenthet.

  • Diabetes insipidus, egy betegség, melynek során az antidiuretikus hormon (vazopresszin) hiánya, hormonreceptorok hibás működése miatt növekedik meg a vizelet mennyisége.
  • Diabetes renalis (diabetes innocens vagy diabetes innocuusként is ismert), egy veseműködészavar, melyre a cukor diabetes mellitustól független folyamatos vizelettel való kiválasztása jellemző.
  • Amindiabetes, egy betegség, ahol aminok ürülnek nagy mennyiségben a vesén keresztül.
  • Foszfátdiabetes (familiáris hypophosphatémikus rachitis, D-vitamin-rezisztens rachitis vagy idiopatikus Debré de Toni Fanconi Sindróma), a proximális vesetubulus öröklött betegsége, mely a foszfát visszavételének károsodásával jár.

Érgondnok belgyógyászat, diabetológia, dietetika