bejelentkezés minden hétköznap:

Érszűkület vizsgálat

Érszűkület vizsgálat, vérnyomásmérés

Érszűkület vizsgálatára szolgáló berendezés a vérnyomásmérő. Érszűkület vizsgálat az egyszerű vérnyomásmérés, így kiszámíthatjuk a boka-kar indexet. Az orvos kitapintja a pulzust a comb és a térdhajlatban, megméri a vérnyomást a boka fölött és a felkaron fekvő helyzetben. Az érszűkület vizsgálat a két érték közti különbség mértéke egyenesen arányos az szűkület súlyosságával.

Érszűkület vizsgálat kiegészítése:

  • Ezt az érszűkület vizsgálatot kiegészítheti az ultrahangos áramlásvizsgáló, Doppler vizsgálat. Az ultrahangos mérés elvén működik. Az adatokat számítógép dolgozza fel, melyből meghatározható az állapot súlyossága is.
  • Röntgen vizsgálattal megállapítható az erekben felrakódott mész képe, a szűkület pontos helye. Verőér festéssel és a röntgen alapján a műtéti eljárás könnyebben eldönthető.
  • Elektrokardiográfiás érszűkület vizsgálattal terhelés nélkül is megmutatkoznak a koszorúér szűkület jelei.
  • Angiográfiával, érfestéssel a kontrasztanyag láthatóvá teszi a felvételeken az érhálózatot, a vér útját az erekben, sorozat röntgenfelvételt készítve. Ezzel az érszűkület vizsgálattal többnyire agy, szív, végtag állapot mérhető.
  • CT és MRI belső szervek állapotáról ad képet. A laboratóriumban a levett vérből meghatározható a vérzsír érték.
  • Vizeletből a hajlamosító vesebetegségek zárhatóak ki.

Az érszűkület vizsgálatát gyógytornász is elvégzi, ha az orvos hozzá irányítja

Az állapotfelmérés után egyéni mozgásterápiát dolgoz ki. Az érszűkület vizsgálat anamnézissel kezdődik, korábbi betegségek, családi halmozódás, életmód, foglalkozás, aktuális panasz, az artériák betegsége társulhat vénás betegséggel is. A gyógytornász megtapintja a lábakat, megméri a vérnyomást és a pulzust a lábakon.

A két lábon az érszűkület vizsgálata egyszerre történik

Az érszűkület vizsgálat a két lábon egyszerre történik, hogy összehasonlítható legyen. Fekve vizsgálja a beteget, majd ülve, megfigyelve vérkeringés változik-e, végül álló helyzetben. Figyelni kell a láb színének vagy hőmérsékletének változására, sebekre, mérni kell a pulzust több helyen, így meghatározható a szűkület helye. Funkcionális tesztek is végezhetők az érszűkület vizsgálatára. Lépcsőn járási, guggolási, lábujjhegyre állási, futószalaggal történő érszűkület vizsgálat. Ismételni kell, hogy megtudjuk, eredményes e a kezelés, javulás nélkül, műtétre lehet szükség.

Érgondnok belgyógyászat, kardiológia, diabetológia, podiátria