bejelentkezés minden hétköznap:

Étrend

Étrend, életmód, egészség

Az egészségtudatos életmód egyik alapköve az egészséges étrend

Az egészséges étrend kialakítása és fenntartása fontos. Az egészséges étrend alapköve, hogy szervezetünk megfelelő arányban kapja az alapvető tápanyagokat, mint; fehérje, szénhidrát, zsír. Pontos arányszám nincs, az orvosok és dietetikusok által ajánlott lebontás; szénhidrát – 55-60%, zsír – 20-30%, fehérje – 10-15%. Kulcsfontosságú az étrend, ritmus kialakítása, fenntartása.

Táplálékpiramis , a kéz-tenyér módszer vagy au "okostányér modell" használata is segíthet az arányok betartásában.

Egyénre szabottan adható csak meg a megfelelő kalória-bevitel. Ez természetes, hiszen energiaszükségletünk valójában az életkorunktól, magasságunktól, súlyunktól, metabolizmusunktól, fizikai (sőt intellektuális) aktivitásunktól függ. Sportolóknak és fizikai munkásoknak több kalóriára van szükségük, mint pl. egy irodában dolgozónak, és vizsgaidőszakban is több kalóriára van szükségük a diákoknak.

Egy egészséges étrend kialakításához nagy segítség a táplálkozási specialista (dietetikus). Rengeteg egészségesnek tűnő ételnek hihetetlen magas a kalóriatartalma! Kevés a józan paraszti ész, megfelelő életmód, egészséges étrend szükséges!

Érgondnok hipertonológia, kardiológia, belgyógyászat, diabetológia, pajzsmirigy rendelés, dietetika