bejelentkezés minden hétköznap:

Pajzsmirigy rendelés

Mottó: Minden rejtély megoldható

A pajzsmirigy

Hormont termelő szerveink legnagyobbika a pajzsmirigy. Összesen 10-20gr tömegű szerv, amely a légcsövünk előtt, nyakunkon, a pajzsporcunk (ádámcsutka) alatt helyezkedik el.

Nem a pajzsmirigy, hanem agyunk két speciális területe (pl. az un. agyalapi mirigy, azaz a hipofizis/hypophysis) az abszolút karmestere hormonális rendszerünknek, mégis állítható, hogy a pajzsmirigy hormonja(i) a tiroxin (thyroxin) és ennek sejtszinten aktív formája a trijódtironin (trijódthyronin) szervezetünk minden sejtjének működésére hat.

Mérete pontosan pajzsmirigy ultrahang vizsgálattal határozható meg. A pajzsmirigy megnagyobbodást nevezzük golyvának vagy strúmának (struma). A méretbeli nagyságnak azonban nincs közvetlen köze a pajzsmirigy működéséhez.

Tehát egy normál méretű, egy megnagyobbodott vagy akár egy megkissebbedett pajzsmirigy is lehet normál (euthyreoid), alul (hipofunkciós, hypofunkciós) vagy túlműködésű (hiperfunkciós, hyperfunkciós).

Ugyancsak ultrahang vizsgálat szükséges a szerkezeti eltérések tisztázására. A pajzsmirigy lehet ultrahanggal egynemű, homogén, de tartalmazhat pajzsmirigy göböket (nodosus struma) és/vagy cisztát (cysta), cisztákat is (cystosus pajzsmirigy).

Pajzsmirigyfunkció, TSH

A pajzsmirigy hatását tehát – a közvetlen esetleges nyomási tüneteken túl – mindig a funkciója, azaz a pajzsmirigyfunkció határozza meg. Ennek alapmutatója pedig a vér TSH értéke.

A TSH a pajzsmirigy működését serkentő hormon, mely az agyalapi mirigyünkben (hipofizis/hypophysis) termelődik. Ha elégtelen a pajzsmirigyünk hormontermelése, azaz pajzsmirigy alulműködés állapotában vagyunk, akkor a TSH szint emelkedik. Ha pajzsmirigyünk bármi miatt túlműködik, azaz pajzsmirigy túlműködés állapotába kerülünk, akkor pedig TSH szintünk csökken

Ritka kivételtől eltekintve, ha a TSH érték az un. referenciatartományban van, akkor a pajzsmirigyünk normál működésű, azaz euthyreoid.

Pajzsmirigy vizsgálat, pajzsmirigy alul és túlműködés:

Ha a pajzsmirigy túlműködik túlpörget. Nő az energiafogyasztásunk, pulzusszámunk, gyorsul a bélműködésünk, fogyunk és feszültté válunk.

A pajzsmirigy alulműködéstől meg olyanok leszünk, mint a lemerült elem. Ha pl. a szívhatásokat nézzük, akkor a túlműködés ritmuszavarokat, a kezeletlen alulműködés érelmeszesedést okozhat.