bejelentkezés minden hétköznap:

HbA1c

HbA1c vizsgálat

HbA1c vizsgálat - glikohemoglobin a hemoglobin egy formája. A HbA1c vizsgálat segítségével megállapítható, hogy milyen volt a beteg átlagos vércukorszintje az elmúlt három hónapban, ez a hosszútávú vércukor átlagával függ össze. A HbA1c a vörösvértestekben található és a vért vörösre festő hemoglobin egy formája, melyben a hemoglobin glükóz (cukor) miatt kissé átalakul. A glükózzal kötésben lévő (glikozilált) hemoglobin aránya a teljes hemoglobinhoz képest (százalékban kifejezve).

A HbA1c a cukorbetegség kezelésének egyik fontos laborparamétere.

Minél magasabb a vércukorszint, annál több hemoglobin alegység köt cukrot. A kötés egy darabig instabil, de pár óra múlva stabilizálódik, és visszafordíthatatlan lesz. A cukor képtelen többé leválni a hemoglobinról. A HbA1c-forma élettartama a vörösvértestek élettartamától függ. Hogy a méréseket, a cukorbetegség kezelését az egész világon standardizált körülmények között lehessen végezni, a münsteri Institute for Collaborative Classification a HbA1c-t választotta ki mérendő paraméternek, mivel ez a glikozilált forma stabil.

A HbA1c értékét cukorbetegeknél ellenőrzik, de a cukorbetegség szűrésére is alkalmas. 

A HbA1c érték értékelhetetlen, ha a vörösvértestek hemolitikus betegségek során elpusztulnak. Fertőzéseknél, mérgek hatására, egyes örökölt betegségeknél. A cukorbetegség, diabetes kezelésének célja általában, hogy a HbA1c érték 7% alatt maradjon, s ezzel a cukorbetegség hosszú távú szövődményei csak később, vagy egyáltalán ne jelentkezzenek. A múltbeli átlagos érték jól látszik.

Egészségeseknél az érték 4-5,6% közti.

Érgondnok belgyógyászat, diabetológia