bejelentkezés minden hétköznap:

Szemészet

Mottó: A szem nem csak a lélek tükre...

Szemészeti szakrendelés

Szemészeti szakrendelés, szemfáradtság, szemszárazság, szemfájdalom, fejfájás, diabetes...

A szemészeti szakrendelésen a vizsgálat oka sokféle lehet: szemfáradtság, szemfájdalom, szemszárazság (égő szemek), kettős látás távolra, közelre, fejfájás (gyakori). A szemészet esetében is a legfontosabb a folyamatos szűrővizsgálat, szemnyomásmérés, szemfenékvizsgálat, a megelőzés. A rendszeres szemészeti vizsgálat elsősorban cukorbetegeknek, hipertóniásoknak ajánlott. 

Az érgondnok felkészült szakértőgárdával biztosítja ezt.

A vakságot előzheti meg, aki cukorbetegként részt vesz rendszeres szemészeti ellenőrzéseken.  A szemészeti elváltozások ugyanis hosszú ideig tünetmentesek, gyakran csak visszafordíthatatlan stádiumban kerül a cukorbeteg szemészhez. A soproni Érgondnok elsődleges szemészeti feladatának a prevenciót tekinti.

A korai felismerés megmentheti a látást

A lakosság körében a cukorbetegség a vakság első számú okozója, minden tizedik cukorbetegnél súlyos látásromláshoz vezet. Az anyagcsere-betegséget elsősorban belgyógyász, endokrinológus, gyermekorvos diagnosztizálja, gyakran szemészeti szakrendelés vizsgálata mutatja ki a tünetet sem okozó diabéteszt. Aki tud cukorbetegségéről, mindenképpen járjon szemészorvoshoz is. A cukorbetegség okozta szemészeti problémák esetében döntő jelentősége van a korai felismerésnek. A diabéteszes betegeknél gyakrabban alakul ki zöld hályog, szürke hályog, szemmozgató izmok bénulása. A szövődmények közül legsúlyosabb a diabéteszes retinopathia, a szem fényérzékelő idegszövetének, a retinának a betegsége.

A szövődmények sokáig tünetmentesek maradhatnak

A szemfenéki elváltozások egyik formája sem jár fájdalommal vagy külső, látható, érezhető gyulladással, a beteg látása teljesen normális lehet, csak szemfenékvizsgálattal mutatható ki elváltozás. A fájdalmatlan szemfenékvizsgálat során az orvos pupillatágításban, egy speciális eszköz segítségével a szemfenékre irányítja a fényt, a visszatükröződő kép alapján ítéli meg a szemfenék, az erek állapotát. A szemfenéki erek állapota tájékoztatást ad/adhat a beteg egyéb szerveiben (szív, vese) lévő erek állapotáról is.

Az Érgondnok szemészeti szakrendelése Sopronban minden részletre kiterjedő szűrést végez, és együttműködik belgyógyászati, kardiológiai, hipertonológiai, lipidológiai, dietetikai, és diabetológiai szakorvosokkal.