bejelentkezés minden hétköznap:

Neuropátia

Érző (szenzoros) neuropátia

A neuropátia (neuropathia) az idegrendszer agyon és gerincvelőn kívüli területének - kissé leegyszerűsítve - a szerveinket, szöveteinket beidegző idegszálaknak, a károsodását jelenti.

Ahhoz, hogy szerveink a pillanatnyi igénynek megfelelően működjenek nem elég, hogy jó legyen a vérellátásuk, de megfelelő, részben akaratlagos, részben akaratunktól független beidegzéssel kell, hogy rendelkezzenek. Enélkül lényegében az irányítás és/vagy a megfelelő érzékelés válik lehetetlenné.

A károsodás érinthet egy jól körülhatárolható idegszálat. Ez az un. mononeuropátia (mononeuropathia). A mono jelentése: önmagában létező, más nélkül létező. Gyakoribb azonban pl. cukorbetegség (diabetes mellitus) – diabeteses neuropátia (neuropátia diabetika, neuropathia diabetica, neuropathia diabeticorum), tartós májbetegség (hepatopátia, hepatopathia), tartós alkoholhatás, egyes hiányállapotok (pl. B-12 vitaminhiány) esetén, hogy a sérülés többé- kevésbé az egész idegrendszert, az összes idegszálat érinti. Ez a polineuropátia (polyneuropathia). A poly jelentése: sok.

Végtagjaink érző, mozgató (és verítékezést , bőrszárazságot befolyásoló un. sudomotor) beidegzése tekintetében, cukorbetegség (diabetes mellitus) okozta károsodáskor szinte mindig, az alsó végtagok ("láb") károsodása jelenik meg. Előrehaladott esetben a felső végtagok ("kéz") is érintetté válhatnak. Ezek összefoglaló nevei: perifériás neuropátia (peripherias neuropathia), szomatikus neuropátia (neuropathia somatica).

Az érző funkció károsodása az un. szenzoros neuropátia (sensoros neuropathia). Ezt vagy kóros fájdalomérzet vagy éppen a fájdalomérzés hiánya jellemzi a mindennapokban. A tapintás, hőérzet, fájdalomérzet különböző típusú idegrostokhoz kötött, így a kóros érzések, érzészavar, (paresztézia, paresthesia) fájdalom és érzéskiesések, érzéketlenség akár együtt is fennállhatnak. Panasz esetén jellegzetesen szimmetrikus zokniszerű érzészavar, zsibbadás, hangyamászás érzés vagy akár fájdalom jelentkezik, leginkább este, nyugalomban.
Teljes panaszmentesség sem zárja ki, akár súlyos, a végtagot veszélyeztető, amputáció rizikóját fokozó szenzoros neuropátia (neuropathia) lehetőségét. Neuropátiától egyenes út vezet a láb összetett károsodásához (diabeteszes láb, diabeteses láb), és ezen keresztül akár az amputációhoz.

Legalább évente az alsó végtagok vizsgálatát – lábvizsgálat - idegszálkárosodás, azaz neuropátia (neuropathia) irányában is el kell végezni. Ennek részei a vibrációérzet csökkenését jelző un. Riedel- Seifert -féle kalibrált hangvilla-teszt, a tapintó funkciót (tapintás) tisztázó Semmes-Weinstein -féle monofilamentum teszt és a hőérzetet vizsgáló Tip Therm próba. A vizsgálatot speciálisan képzett diabetológiai szakasszisztens végzi.

Érgondnok belgyógyászat, diabetológia, dietetika, podiátria