bejelentkezés minden hétköznap:

Triglicerid

Triglicerid (Tg), zsír, olaj

A triglicerid, a zsír és az olaj kérdése néha misztikus. Az olaj is zsír? Igen. A zsírok képlékenyen szilárdak, az olajok folynak. A zsírok zöme állati eredetű, az olajok általában növényiek, emiatt a zsírokban van koleszterin, az olajokban nincs. De hízásilag mindegy, hogy 10 deka zsír vagy 10 deka olaj.

Nézzük, mik azok a zsírsavak. A zsírsavak zsírok, (az olajok miatt ne keveredjünk össze) zsiradékok fő alkotóelemei, amolyan zsírrészek. Egy-egy hétköznapi zsírnak van egy magja, tudományosabban glicerinnek hívják, és ebből állnak ki a zsírsavláncok. Mintha egy krumpliból kötőtűk állnának ki. A krumpli a glicerin, a kötőtűk a zsírsavak. Az ilyen három kötőtűs krumplis zsír neve triglicerid. A krumpli, azaz a glicerin mindig ugyanolyan, a különbséget a kötőtűk, a zsírsavláncok adják.

Érgondnok belgyógyászat, kardiológia, diabetológia, lipidológia