bejelentkezés minden hétköznap:

Koleszterincsökkentés


Koleszetrincsökkentő kezelés, gyógyszeres terápia, gyógyszer

Statinok, koleszterincsökkentő gyógyszeres terápia, koleszterincsökkentés

Koleszterin körforgás (fel- és újra-felszívódás). A májba bejutó vagy a májba visszajutó koleszterin egy részét a máj az epével a bélbe üríti. Jelentős része ismét felszívódik. A bélből felszívódó koleszterin jelentős, kétharmad részét saját testünk, nagyrészt májunk termeli. A felszívott mennyiség alig egyharmada származik közvetlenül táplálékainkból. A táplálék koleszterintartalmának erélyes megszorításával is csak 10-15%-kal csökkenthető a vér össz-koleszterinszintje. A koleszterinszint meghatározóbb része a szervezet (elsősorban máj) saját koleszterintermelésétől függ. A koleszterintermelés gyógyszeres gátlásával, statin /sztatin készítményekkel (HMG-CoA reductase inhibítor) 30-50%-os LDL csökkenés is elérhető. Anyagnevükön (hatóanyag) a lovastatin, pravastatin, fluvastatin, simvastatin, atorvastatin, rosuvastatin. Hatásukban azonosak, de különböző erősségűek, hatástartamúak, lebomlásúak, kiürülésűek, stb.

Személyre szabottan kell megválasztani, várhatóan kinek melyik lesz a legmegfelelőbb. Ezen anyagok képezik a koleszterincsökkentő gyógyszeres terápiaalapját. Érvédelmi hatásuk a koleszterincsökkenés előtt megkezdődik. Oka, hogy a vérzsír-hatástól függetlenül is csökkentik az érfali gyulladást. Stabilizálják az instabil, robbanásra hajlamos felrakódásokat, plakkokat. A koleszterinfelszívódás célzott gátlásával (ezetimib) a táplálékkal, az epével bélbe jutó koleszterin vérbe jutása csökken. A koleszterincsökkentő gyógyszeres kezelés (statin) kiegészítve, további 20-25%-os csökkenés is elérhető. A laborértéken felül, (ez a lényeg) a szívinfarktus, szélütés és érszűkület esélyét markánsan csökkenti a gyógyszer! Amennyiben nagy a betegségrizikó, a megelőzés, ha már beteg, a gyógyszeres terápia fő fegyverei. Ennél a gyógyszeres terápiánál is érdemes betartani a szabályokat.

 1. Csak olyan koleszterincsökkentő gyógyszert, gyógyhatású terméket, táplálék-kiegészítőt szedjen, melynek értelmét, szükségességét, együtthatásait, mellékhatását megbeszélte kezelőorvosával! Új termék szedésének megkezdése előtt konzultáljanak.
 2. Kezelőorvosa koleszterincsökkentő gyógyszer szedését javasolja, és a gyógyszer mellett (ez ritka) bármi mellékhatásnak tűnő dolgot észlel, konzultáljanak.
 3. A kezelőorvos által javasolt gyakorisággal történjen laboratóriumi ellenőrzés! Ezzel igazolható, hogy eléri és tartja a kívánt alacsony zsírértékeket. Emellett esetleges, az érezhetetlen mellékhatások rizikóját is minimálisra csökkenti. Kezdetben gyakoribb (terápia megkezdése után 4-6 héttel), majd ritkább laboratóriumi ellenőrzés szükséges. Minél hosszabb ideje használja az adott gyógyszert, annál kisebb a gyógyszer okozta mellékhatás esélye. Évek múlva sem a gyógyszer miatt, a hatását befolyásoló betegségek kizárására történik a biztonsági (májfunkció, vesefunkció) kontroll.
 4. A gyógyszer csak kezeli a betegséget. Folyamatos szedéssel biztosíthatók tartósan a kívánt vérzsír-szintek. A gyógyszerezés ne maradjon el, ne szakadjon meg! Szünet tartása szükségtelen, veszélyes. A gyógyszerek a koleszterinszinten felül, az érfali gyulladást is csökkentik. Amikor a gyógyszert kihagyja, a gyulladás fellángol.
 5. Mikor valamilyen átmeneti betegségre (lázas állapot, gyulladás, fertőzés) gyógyszer szedését javasolják, tájékoztassa a gyógyszert javasló orvost vagy gyógyszerészt tartósan szedett gyógyszeréről, koleszterincsökkentő gyógyszeres kezelésről is.
 6. Mellékhatások. Bármely gyógyszer és gyógyhatású szer, a koleszterincsökkentő is okozhat mellékhatást. A betegtájékoztató az összes problémát felsorolja a gyakoribbaktól az irodalmi ritkaságokig. A kezelés szabályainak betartása mellett nincs nagy mellékhatás rizikója.
 7. Néhányunknál, és néhány esetben alkalmazhatatlan a koleszterincsökkentő gyógyszeres kezelés. A koleszterincsökkentő gyógyszeres terápia ellenjavallt:
 • Fogamzóképes korú hölgy, a közeljövőben gyermekvállalást tervez.
 • Fogamzóképes korú hölgy, biztonságos fogamzásgátlást kerüli.
 • Gyermeket vár.
 • Gyermeket szoptat.
 • Tisztázatlan okból tartósan magasak a májfunkciós értékei.
 • Tisztázatlan eredetű tartós vagy visszatérő izompanasza van, vagy tartós izombetegsége ismert.
 • Tartósan jelentősebb mennyiségű alkoholt fogyaszt.
 • A kezelés során sem kíván orvosi és laboratóriumi ellenőrzést folytatni.

A koleszterincsökkentő gyógyszerezés értelmetlen, ha lehetetlen tartósan alkalmazni!

Lehetséges, (ritka) mellékhatások:

 1. Allergia (bőrkiütés, viszketés, egyéb általános allergiás tünetek): atípusos a gyógyszercsoportra, nincsenek az átlagos gyógyszer-allergiától eltérő jelei. Lehet, hogy a gyógyszer hatóanyagára allergiás, de okozhatja a tabletta összetevője. A koleszterincsökkentő gyógyszeres kezelést meg kell szakítani. Tájékoztassa a gyógyszert javasló orvost, beszéljék meg a továbbiakat.
 2. Gyomor-bélrendszeri panaszok (gyomorfájás, haspuffadás, hasmenés, székrekedés): atípusos a gyógyszercsoportra, nincsenek speciális tünetei. A gyógyszer hatóanyagán kívül lehet másra érzékeny. A koleszterincsökkentő gyógyszeres terápia megszakítása szükséges. Tájékoztassa orvosát, és egyeztessék a teendőket.
 3. Hajhullás: amennyiben a jelenség fellép és panaszt okoz, a gyógyszeres terápia felülvizsgálata és más hatóanyag választása indokolt. Konzultáljon a kezelőorvosával!
 4. Alvászavar: egyes személyekben egy-egy hatóanyag okozza. Reggeli bevétellel (rövid hatású szereknél), hatóanyagváltással orvosolható. Egyeztessen kezelőorvosával!
 5. Izompanasz:
  1. Lehet izomfájdalom (myalgia / mialgia), izomgyengeség az izomrostok megbetegítése nélkül. Tartós panasz esetén minden kimutatható izombetegség, károsodás nélkül is a gyógyszeres terápia felülvizsgálata, elhagyása, hatóanyagváltás szükséges.
  2. Lehet az izomrost betegségével (myopathia /miopátia) összefüggő. Sokszor nehezen különíthető el az előző szituációtól. A gyógyszeres terápia megszakítása szükséges.
  3. Extrém ritka esetben az izomzat pusztulásával (rhabdomyolysis /rabdomiolízis) jár. Rossz gyógyszerválasztás, több gyógyszer kölcsönhatása, gyógyszer átalakulását, kiürülését befolyásoló betegségek (más, vese) esetén fordulhat elő. Ha megmagyarázhatatlan izomfájdalma, izomgyengesége jelentkezne, különösen a végtagok nagy izmaiban (comb, fartájék) konzultáljon kezelőorvosával!
 6. Májfunkciós eltérés: nagyobb esélye a kezelés megkezdése után van. A koleszterincsökkentő gyógyszeres terápia beállítása előtt a májfunkciós értékek meghatározása elengedhetetlen. Rendszeres, megfelelő gyakoriságú laboratóriumi vizsgálattal időben, májkárosodás veszélye nélkül felismerhető. A gyógyszeres terápia felülvizsgálata indokolt.

Sokan gondolják, hogy a gyógyszerek mérgek. A koleszterincsökkentők rendkívül biztonságosak. A recept nélkül kapható szokványos fájdalomcsillapítók mellékhatásaitól hazánkban évente többen halnak meg, mint statinok mellékhatásától húsz év alatt az egész világon! Fél a repüléstől? Az érbetegségtől? Mekkora az esélye, hogy lezuhan, és hogy érbetegségben hal meg? 50%! Ön melyiktől fél?

Érgondnok belgyógyászat, kardiológia, diabetológia, lipidológia