bejelentkezés minden hétköznap:

Podiátria

Mottó: A láb mindig kéznél van?

Diabeteses-láb rendelés

Diabeteses-láb:

A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szervezet egészét érintő anyagcserebetegség. A diabetes szövődményei elsősorban a kis és nagyerek, valamint az idegrendszer károsodásán keresztül alakulnak ki.
Az alsóvégtagok, "lábak", cukorbetegség okozta károsodása rendkívül összetett folyamat. Beletartozik a klasszikus alsóvégtagi verőérszűkület (PAD), az un. kisérbetegség (mikroangiopátia v. microangiopathia), a végtag érző funkcióinak, úgy mint a vibrációérzet, tapintásérzés, hőérzet károsodása (szenzoros neuropátia v. sensoros neuropathia) a bőr és ízületek beidegzési és vérellátási zavara miatt kialakuló bőr (dermatopátia v. dermatopathia) és ízületi eltérések (artropátia v. arthropathia) majd a fentieket változó mértékben, de szinte mind magába foglaló súlyos szerkezeti és funkcionálás eltérést jelentő, és végsősoron már a végtag elvesztésével, amputációval fenyegető un. diabeteses- láb szindróma.

Megelőzés, kezelés:

Az alsóvégtagi károsodások megelőzésében, korai felismerésében és kezelésében a rendszeres, szakszerű szűrés és tanácsadás alapfeladat.

Minden 2-es típusú cukorbetegnek már a betegség felismerésétől évente, 1-es típusú cukorbetegség esetén pedig a betegség kezdete után 5 évvel megkezdve, ugyancsak évente indokolt az alsóvégtagok komplett szakvizsgálata (Doppler index és neuropátiás tesztek elvégzése).
Sajnos ez az egyszerű és fájdalmatlan vizsgálati sor nemegyszer évekig elmarad és már akár súlyos, végtagot veszélyeztető állapotban kerül csak felismerésre a károsodás. Ilyenkor végtagmentésért folyik a küzdelem, pedig a probléma rendszeres vizsgálattal és szakszerű alapkezelésekkel megelőzhető lenne.

Podiátria
Podiátria

Önellenőrzés:

Cukorbetegségben elengedhetetlen lábaink napi rendszerességű önellenőrzése. Bármilyen változás (seb, berepedés, bőr elszíneződés, bőrkeményedés, fájdalom vagy akár szokatlan érzés / érzéketlenség) esetén konzultáció indokolt szakemberrel, szakellátóhellyel.

Ápolás, ellátás:

A cukorbeteg lábának ápolása az esetlegesen kialakuló bőr és körömeltérések ellátása speciális ismereteket igények. A bőrkeményedések (hiperkeratózis, hyperkeratosis), tyúkszem (clavus), benőtt köröm (unguis incarnatus), szemölcsök, lábszárfekély (ulcis cruris) vagy a talpi fekély (ulcus plantaris), a körömgomba (onikomikóziz v. onychomycosis) kezelése, de sok esetben az egyszerű körömvágás is sok éves gyakorlattal rendelkező lábápoló szakember feladata.