bejelentkezés minden hétköznap:

Vérzsírbetegség

Vérzsír-betegség

Történt vérzsír-meghatározása? Tudja, hogy vérzsír-betegség gyötri?

Kevés egy-egy tényező, pl. a koleszterin meghatározása, kiindulásként teljes vérzsír-összetételt kell meghatározni, ha tudni akarja, hogy vérzsír-betegség. Éhgyomorra, laboratóriumban történik a vérvétel. Előző este 8 óra után vízen kívül semmit sem fogyaszthat! A laboratóriumi papíron legalább 3 adatot lát.

  • koleszterin (chol, kol rövidítés) A vérben mérhető teljes, valóban összes koleszterin érték.
  • HDL koleszterin. Érvédő, jó koleszterin rész. Minél nagyobb, annál jobb. A sok HDL képes az érfalból a lerakódott koleszterint kiszívni.
  • triglicerid (Tg rövidítés). Egy koleszterinen kívüli vérzsír-összetevő. Értéke erősen változik étkezéssel, emiatt kell éhgyomorral mennünk vérvételre. Szintje főleg cukorbetegségben, alkoholfogyasztásnál, metabolikus szindrómában emelkedik meg.

A vérzsír-betegség önmagában is érelmeszesedést okozhat, még agresszívebbé alakítja a koleszterint. Továbblépéshez, vérzsír-betegség meghatározásához kezében a kulcs! Általában negyedik értéket is feltüntetnek. Az LDL koleszterin. Rossz, érelmeszesedést okozó koleszterin rész. A trigliceridnek 4,5 alattinak kell lenni! Ossza el a triglicerid értéket 2,2-vel! A kapott értékhez adja hosszá HDL értékét! A számot az összes koleszterinből kivonva megkapta a rossz, tehát LDL koleszterin szintjét. Magas a vérzsír? Vérzsír-betegség? (ne a laborpapíron lévő csillagokat nézze) Attól függ, hogy Ön érbeteg, vagy mekkora Önnél az érbetegség rizikója.

Érgondnok belgyógyászat, kardiológia, diabetológia, lipidológia