bejelentkezés minden hétköznap:

Véralvadásgátlás

Véralvadás-gátlás

Vérrögképződés rizikó

Amennyiben felismerjük a fokozott vagy rossz helyen, időben zajló vérrögképződés rizikóját, számos trombózis, embólia okozta betegség vérlemezke-, véralvadás-gátlással megelőzhető.

Ott, ahol a betegség már kialakult, a vérlemezke, véralvadás gátlása akadályozza a további vagy újabb vérrögképződést, segíti, hogy a szervezet a trombust eltakarítsa, feleméssze.

Vérlemezke, trombocita aktivitásának gátlásával (trombocita aggregáció gátlás, TAG)

érthetően csak az ütőeres rendszer betegségeiben számíthatunk eredményre és csak akkor, ha a folyamatban a vérlemezke, trombocita, trombus szerepe a meghatározó. A kórképek általában az érelmeszesedés talaján kialakuló ütőeres betegségek, szívinfarktus, alsó-végtagi verőérszűkület, azaz obliteratív verőérbetegség, bizonyos agyi érbetegségek, mint az átmeneti agyi keringészavar, TIA vagy a nyaki, agyi érbetegség okozta szélütés, stroke (sztrók). Amikor a kóros véralvadás a kulcsszereplő, a véralvadás-gátlás a "megoldás".

Kontrollált véralvadás-gátlás a feladat

Olyan terápia, mely biztosítja a szervezet védekezését a külső, belső sérülések okozta elvérzés ellen, de egyben meggátolja a kóros helyen vagy intenzitással zajló vérrögképződést. A feladat tehát korántsem egyszerű!

Túl erős véralvadás-gátlás esetén vérezhetünk túl "gyenge" gátlás esetén nem érjük el a terápiás célt; a kóros vérrögképződés megakadályozását.

A véralvadásgátló gyógyszerek egy része vénába, vagy a bőrünk alá adagolt injekció

Egy részének adagja testsúlyunk alapján jól meghatározható. A szájon át szedhető (per os, orális) készítmények, tabletták zöménél azonban más a helyzet. Véralvadási rendszerünk számos pontját egyszerre, különböző mértékben "gyengítik". A gyógyszer hatását annak dózisán túl számos, hosszabb távon előre ki nem számítható tényező együttese befolyásolja. Emiatt a kezelés során, időről időre véralvadási kontrollra van szükségünk a hatékony véralvadás-gátlás igazolására, a túlzott véralvadás-gátlás elkerülésére.

Érgondnok belgyógyászat, kardiológia, INR ambulancia