bejelentkezés minden hétköznap:

Hogyan készüljek fel a belgyógyászati / kardiológiai / diabeteológiai /magas vérnyomás miatti / pajzsmirigybetegség miatti orvosi vizsgálatra?

Kérjük, hogy a tervezett orvosi vizsgálat előtt gondolja át: miért szeretne orvosi vizsgálatot?

Tekintse meg honlapunkat, ahol részletesen tájékozódhat a Rendelőházunkban rendelkezésre álló vizsgálatokról, a vizsgálatok díjairól.

Mindenkinél személyre szólóan, a pácienssel minden részletet megbeszélve, egyeztetve, a kiegészítő vizsgálatok szükségességét megindokolva, de a döntést az adott személyre bízva, végezzük a hozzánk forduló betegek vizsgálatát.

Kérjük, hogy akár jegyzetet is készítve, készüljön fel az orvosi vizsgálatra, hogy a rendelkezésre álló időkeretben (új betegek esetében 1 óra, kontroll vizsgálat esetében ½ óra) el tudjuk végezni az Önnél szükséges vizsgálatokat. Amennyiben az időkeretbe "nem férünk bele", a vizsgálat befejezését egy másik alkalommal, kontrollvizsgálat során fejezzük be (kontrollvizsgálat díjáért).

A korábbi orvosi vizsgálatokkal kapcsolatos iratokat, a szedett gyógyszereket, kérjük, hozza magával.

Az első orvosi vizsgálatkor részletes kórelőzményt veszünk fel, a következőkre vagyunk kíváncsiak:

Műtétek, sérülések, balesetek

Rendszeres kezelést igénylő betegségek. Ezek korábbi kezelése, beleértve az előzőleg és a jelenleg szedett gyógyszereket is.

Egyéb korábbi, de már rendszeres ellenőrzést, kezelést nem igénylő betegségek.

A korábbi kivizsgálások során és a jelenlegi panaszok miatti vizsgálatokkal összefüggően végzett laboratóriumi vizsgálatok és egyéb vizsgálatok eredményei.

Nők esetében:

Mikor volt az első menstruáció? A menstruáció rendszeressége? Mikor volt az utolsó menstruációja? Szed-e vagy használ-e fogamzásgátlót?

Hány várandóssága volt? Hány szülése (természetes módon vagy császármetszéssel) volt és mikor? Voltak-e vetélések (spontán vagy műtéti – abortusz)? Voltak-e a várandósság alatt problémák?

Hány gyermeke van?

Férfiak esetében:

Van-e potenciaproblémája? Voltak-e a nemzőképességgel kapcsolatos problémák? Hány gyermeke van?

Szexuális élet megváltozása.

Étvágy. Van-e ételallergiája, valamilyen ételek okoznak-e panaszt? Tart-e valamilyen speciális étrendet, ha igen, miért? Sózza-e az ételt? Jódozott konyhasót használ-e?

Testsúly. Változott-e a testsúlya? Ha igen, mivel összefüggésben (szülések után, a menstruáció elmaradását követően, rendszeres sportolás abbahagyása után, rendszeres ülőmunkával összefüggésben, stb.)?

Széklet: Rendszeres-e? Változott-e. Ha igen, miben?

Vizelet: Rendszeres-e? Változott-e. Ha igen, miben? Éjszaka fel kell-e kelnie, milyen gyakran?

Dohányzás: jelenleg dohányzik-e? Ha igen, mióta, mit és mennyit szív naponta? Korábban dohányzott-e, hány évig, mit szívott, naponta hányszor?

Alkoholfogyasztás: fogyaszt-e rendszeresen alkoholt? Ha igen, mit, mennyit, milyen gyakran? Szokott-e részeg lenni?

Fogyaszt-e kávét, fekete vagy zöld teát? Ha igen, naponta milyen gyakran?

Fogyaszt-e energiaitalt, kólát?

Szokott-e drogot használni?

Milyen az alvása? Kipiheni-e magát?

Érzi feszültnek, kimerültnek, túlhajszoltnak magát? Ha igen, ez a munkavégzésével vagy az otthoni körülményekkel vagy mindkettővel összefügg-e?

Iskolai végzettség.

Foglalkozás: mit és milyen munkabeosztásban dolgozik? Mennyire veszi igénybe fizikailag és szellemileg? Kifárasztja-e? A fő állásán kívül is kell-e dolgoznia? 

Családi kórelőzmény:

A szülőknél, nagyszülőknél előforduló vagy előfordult szív- és érendszeri betegség (szívinfarktus, koszorúérbetegség, agyvérzés, szélütés, érszűkület), magas vérnyomás, cukorbaj, daganatos betegség, pajzsmirigybetegség, örökletes betegség? Ha igen, hány éves korban derült ki?

Rendszeresen szedett gyógyszerek

Gyógyszer és egyéb allergia

Jelenlegi panaszok: milyen panaszai vannak, azok mióta, milyen gyakran, mivel összefüggésben jelentkeznek? Ezek újonnan jelentkező panaszok vagy visszatérő panaszok, amelyek miatt már korábban is vizsgálták? Mi volt az eddigi vizsgálatok eredménye, mit javasoltak?

A kórelőzmény kikérdezése után teljes belgyógyászati vizsgálatot végzünk (azaz csak az alsónemű marad), amely a kardiológiai, diabetológiai, lipidológiai, hipertonológiai, pajzsmirigybetegségek miatti alapvizsgálatot is jelenti, EKG-t készítünk. Részletes kockázatelemzést, felvilágosítást, tanácsadást követően a pácienssel közösen döntünk a további vizsgálatok szükségességéről, a kezelésről, az ellenőrzés szükségességéről, gyakoriságáról.

Nálunk NINCSENEK "VIZSGÁLATI CSOMAGOK".

Minden esetben egyeztetünk a pácienssel a Rendelőházunkban elvégezhető kiegészítő vizsgálatok szükségességéről, beleértve a 24-órás vérnyomásmérést, a szív ultrahang vizsgálatát, a terheléses EKG vizsgálatot, a 24-72 órás szívritmuselemzést (Holter-monitorozás), és más vizsgálatokat, amelyeket a – beteg egyetértése alapján - el is végzünk.

A páciens által kezdeményezett részvizsgálatokra a Rendelőházunkban nincs lehetőség.

Egy másik orvos vagy intézet által jelenleg is rendszeresen ellenőrzött, gondozott betegnek csak akkor adunk ki részletes összefoglalót, javaslatot, ha a páciens előzetesen tájékoztatta az addigi kezelőorvosát vagy intézetet arról, hogy a Rendelőházunk orvosának a véleményét is kikéri. A korábbi kezelőorvos(ok) előzetes tájékoztatásának a hiányában, természetesen, a pácienst megvizsgáljuk, de részletes javaslatot nem adunk ki, gyógyszert nem írunk fel, az előzőekben keletkezett véleményt nem felülvéleményezzük, azaz Rendelőházunkban csak akkor van lehetőség másodvéleményezésre, ha erről a korábbi kezelőorvosnak tudomása van. A beteg további kezelését, ellenőrzését csak akkor vállaljuk át, ha a korábbi kezelőorvosát vagy a korábbi ellenőrző intézetet erről tájékoztatta. Minden, a vizsgálattal kapcsolatos dokumentumot feltöltünk az EESZT-be, így a korábban ellenőrző, gondozó orvos(ok), intézet(ek) értesülnek a Rendelőházunkban elvégzett vizsgálatokról.

Tájékoztatjuk a pácienseinket, hogy amennyiben az előjegyzett vizsgálat időpontjában nem jelennek meg, illetve az akadályoztatásukról 24 órával korábban nem kapunk tájékoztatást, az elmaradt vizsgálatért a vizsgálati díj 60%-át számoljuk fel a legközelebbi alkalommal.

Dr. Vályi Péter belgyógyász, kardiológus szakorvos, magasvérnyomás-specialista, a pajzsmirigybetegek kezelésében több, mint 40 éves tapasztalattal rendelkező szakorvos