bejelentkezés minden hétköznap:

Endokrinológia

Endokrinológia, belső elválasztású mirigy

Endokrinológia - belső elválasztású mirigy működésének, betegségeinek tana. Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek; a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy stb. működésének élettanával, betegségeivel foglalkozik, a hormonzavarok kezelésével pedig az endokrinológus szakorvos. Belső elválasztású mirigyek azok a szervek, melyek sejtjei különböző hatást kifejtő hormonokat termelnek. A keringési rendszerbe jutva, a szervezetben fejtik ki hatásukat. Ezért belső elválasztású (endokrin) mirigyek, megkülönböztetve őket a külső elválasztású (exokrin) mirigyektől (pl. nyálmirigy). Az emberi szervezet működéséért, a külső és belső környezethez való alkalmazkodásért három, egymással szoros kapcsolatban lévő rendszer felel.

Idegrendszer - szabályozza a központi idegrendszer és a perifériás szervek közötti reflexkapcsolatokat
Endokrin-rendszer - hatását belső elválasztású mirigyek által termelt hormonok segítségével fejti ki.
Immunrendszer - védelmet biztosít a szervezetnek a külső környezetből, belső szervekből érkező kóros behatások ellen. A három rendszer működése szétválaszthatatlan, összhangjuk biztosítja a szervezet normális, alkalmazkodó működését. 

Különösen szoros kapcsolat van a központi idegrendszer egyik része, a hipotalamusz és az endokrin működés szabályozásában fontos szerepet betöltő agyalapi mirigy közt. Az endokrin-rendszer és a központi idegrendszer szabályozása szorosan összefügg. Az immunrendszer működése - normális és kóros körülmények között is - kapcsolódik az idegrendszerhez és az endokrin-rendszerhez. Az endokrin mirigyek és az általuk termelt hormonok a test valamennyi sejtjéhez eljutva széles körű, jól meghatározható tevékenységet fejtenek ki.

Érgondnok hipertonológia, kardiológia, belgyógyászat, diabetológia, pajzsmirigy rendelés