bejelentkezés minden hétköznap:

Koszorúérgörcs

Koszorúérgörcs, szívizom vérellátási zavar

A koszorúérgörcs a szívizom átmeneti vérellátási zavara

A koszorúérgörcs tünete az infarktushoz hasonló: 10-15 percen belül spontán vagy gyógyszer hatására szűnő, hirtelen fellépő, abroncs-szerűen szorító, súlyként nyomó mellkasi fájdalom, a szívizom átmeneti vérellátási zavara. Koszorúérgörcsre kell gondolnia, feltéve már ismert volt érbetegsége, vagy Önnél az érbetegség rizikója nagy! Koszorúérgörcsnél a fájdalom kezdetekor (ismeretlenül nagy fájdalom) lehetetlen tudni, mi lesz a folytatás! Első koszorúérgörcsnél (annak lehetőségénél) ne késlekedjen, kísérletezzen! Hívja a mentőket!

Ha a mellkasi fájdalom hátterében koszorúér-betegség, koszorúérgörcs eshetőségét véleményezi az orvos, kiinduló lépésként a szívinfarktus lehetőségét fogják kizárni! Hogyha szívizomsérülést (azaz kis szívizomelhalást) sem találnak (vérvétellel), a vizsgálatai nyugodtabb tempóban folytatódnak! Kérdése van a vizsgálatokkal, koszorúérgörccsel kapcsolatban? Kérdezzen!

Minden tényezőt sorra vesznek, ami érbetegséget okozhat. Dohányzás, elhízás, magas vérnyomás, vérzsír-betegség, cukor-felhasználási zavar vagy cukorbetegség. Többször mérik a vérnyomását, szívultrahang, EKG, terheléses EKG, vagy szívizotóp-vizsgálat készül. Meghatározható, hogy milyen fokú (súlyos?) szűkületek lehetnek szívkoszorúér-rendszerén. Szükség esetén ezt koszorúérfestés követi, olyan szívgyógyászati centrumban, ahol ebből specialisták naponta több tucatot végeznek.

Érgondnok belgyógyászat, kardiológia